hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Aggasztóan nő a magyar tesztpozitivitás

A Napi.hu Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa Facebook-bejegyzését idézi.

Aggasztónak látja a tesztpozitivitás növekedését a magyar adatokban Kemenesi Gábor. A vasárnap reggeli adatok alapján ugyanis 24 óra alatt összesen 16311 tesztet végeztek, a fertőzöttségi számok alapján így a levett minták 41,81 százaléka igazolta a vírus jelenlétét. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus akkor van kontroll alatt, ha ez 5 százalék.

Az arány jócskán meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is. Ebben a helyzetben a szervezet szerint növelni kell a tesztszámot, addig, amíg a 12-5 százalékos szintet elérik. Ha ugyanis kiszűrik a fertőzötteket, azzal lassítják, hogy továbbadhassák a betegséget, ami végül a járványgörbe ellaposodásával járna, csökkenne az ellátórendszeren a nyomás.

Kemenesi kiemeli Facebook-bejegyzésében, hogy "legutóbb, amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára."

A virológus ezért mindenkinek azt javasolja, hogy:

  • kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást
  • alkalmak és időtartam számát is csökkentsük a közösségbe járás (pl: bevásárlás) tekintetében
  • maszk, távolságtartás, kézmosás
  • követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést, idézi a lap.
(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink