hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Sürgősséggel kért ultrahang vizsgálatra is két hónapot kell várni

A 24.hu által megkérdezett alapellátó orvosok még nem látják, mekkora lesz a rezsiszámla, de az elszálló energiaárak mellett van egyéb gondjuk is.

Vannak olyan háziorvosok, akik nem feltétlenül a rezsi, sokkal inkább a betegeik ellátása miatt aggódnak. Egy Nyíregyháza közeli városban praktizáló orvos megelégelte, hogy nem tudja rövid időn belül vizsgálatra jegyezni betegeit, ezért beruházott egy saját ultrahangkészülékre. Bár radiológus képesítése nincs, képzi magát a készülék használatára, hogy minél pontosabb és gyorsabb diagnózist állítson fel. Azt mondja, a készülék nélkül a sürgősséggel kért ultrahangos vizsgálatra is két hónapot kellene várniuk a betegeinek, hogy bejussanak a nyíregyházi kórházba.

Egyre nehezebb a megfelelő diagnosztikát és konzultációt elérni, ezért gondolta úgy, hogy befektet, és alaptudással ugyan, de megvizsgálja a betegeit. Úgy, mint egy radiológus, nem adhat ki leleteket, de azt leírhatja, mit látott az ultrahangon, és akár már a rendelőben meg tudja állapítani, hogy mélyvénás trombózisa van-e a betegnek, vagy hogy a pajzsmirigyén kitapintható göb mekkora és milyen szerkezetű. Utóbbi esetben, ha úgy látja, küldheti is tovább a beteget mintavételre, ami szintén ultrahangos vizsgálattal történik, így ott is alaposan, szakorvossal megvizsgálhatják a páciens pajzsmirigyét. Több hónapot nyer a beteg ezzel, ami egy pajzsmirigytumornál életbevágó lehet.

Az ultrahangkészülék hétmillió forintnál többe kerül, de a háziorvos eszközfejlesztésre pályázott, így a 70 százalékát támogatásból tudta fedezni. Még így is saját zsebből kétmillió forintot kellett beletennie, hogy betegeit hamarabb tudja a megfelelő ellátás irányába terelni.

Azt mondja, ultrahangos vizsgálatra a környéken kirívóan sokat kell várni: sürgős beutalóval is több, mint két hónapot, de a régióban kardiológiai vizsgálatra is közel egy év a várakozási idő.

Ha nem sürgősségivel kéri, akkor legalább fél év egy szimpla hasi ultrahangvizsgálat – mondja, bár ezt érthetőnek tartja, hiszen egy radiológus napi 40 vizsgálatot végez el úgy, hogy megfelelő részletességgel le is írja a vizsgálati eredményt, míg a röntgenre gyakorlatilag nincs várólista, mert a vizsgálatok pörögnek, azok kiértékelése sokkal gyorsabb, mint az ultrahang esetében.

Az ultrahangvizsgálat több hónapos előjegyzési listájára egy debreceni háziorvos is panaszkodott a 24.hu-nak, bár hozzátette, a nagyobb városok háziorvosai talán nem küzdenek annyira a várólistákkal, mint a kisebb városokban praktizálók. Azt is mondja, hogy az ultrahangvizsgálaton kívül a kardiológia és a gasztroenterológia előjegyzési listája hosszú, de a várakozási idő legfeljebb három hónap. Tapasztalata szerint az ellátás várakozási ideje régiónként más. Budapesten is praktizált, ott nem tapasztalt hosszú előjegyzési listákat, és nem kellett hónapokat várni Hajdú-Bihar megyében sem.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink