hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Akár 11 ezer forint is lehet a háziorvosi ellátás tb nélkül

Az orvosi kamara díjtétel táblázata szerint a háziorvosnál a nem biztosítottak vizsgálata 6600-11 ezer forint lehet, hangzott el az ATV-ben.

Az utóbbi másfél évben, csaknem két és félszeresére emelkedett azoknak a száma, akik kiestek a társadalombiztosítás rendszeréből. A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja vezetőjének az a tapasztalata, hogy az érintettek döntő többsége tudja, hogy nem rendezett a biztosítása, viszont akadnak olyanok is, akiket meglepetésként ér a hír. Ezek a betegek többnyire alkalmazottak, akiket a munkáltatójuk nem jelentett be.

A kamarának van egy díjtétel táblázata a háziorvosok számára a nem biztosítottak és a külföldi állampolgárok vizsgálatára. Az egyszeri ellátás 6600 forinttól 11 ezer forintig terjed, a háziorvosok azonban másképpen is dönthetnek.

A többség, a kollegák méltányosságból ellátják ezeket a betegeket, elsőre, második alkalommal, felhívják a figyelmüket arra, hogy ezt rendezni kell, aztán azt követően azért az a jellemző, hogy a betegnek érdemes rendezni a tb-jogviszonyát – árulta el Soós Zoltán, a MOK háziorvosi csoportjának vezetője.

A sürgősségi osztályon Zacher Gábor szerint nem befolyásolja az orvosokat, hogy az illetőnek van-e biztosítása.

Az ellátásnak a minőségén az ég adta világon semmit nem változtat, mi ugyanúgy ellátjuk, mint azt, akinek van élő biztosítása. Én megcsinálom a feladatomat, és sosem az minősíti magát a beteget, hogy ő mondjuk biztosított-e vagy nem biztosított – mondta Zacher Gábor az ATV Híradójának.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink