hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Rokkant-felülvizsgálat: nincs még vége

A rokkantsági nyugdíjrendszer 2011-es átalakítása óta eddig 64 ezer ember rehabilitációs vagy rokkantsági járadék iránti kérelmét utasították el – írja áttekintésében az MNO.

A lap Rétvári Bencének, a humán tárca parlamenti államtitkárának egy képviselői kérdésre adott válasza alaján tekinti át a rokkantsági rendszer átalakítását.

Rétvári szerint a felülvizsgálatban érintettek közül 9789-en a felhívás ellenére sem nyilatkoztak arról, hogy részt vesznek-e a vizsgálaton, 466-an pedig nem kérték a komplex minősítést, így a hiányzó vagy lemondó nyilatkozatok alapján összesen 10 255 fő rokkantsági ellátása szűnt meg. Az államtitkár közölte azt is: az új ellátórendszer bevezetése óta mintegy 64 ezer rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra irányuló kérelmet utasítottak el, azt azonban nem árulta el, hogy összesen hány esetben szüntették meg a korábban megállapított ellátást. Csupán annyit közölt, hogy a tavaly elvégzett felülvizsgálatok során az esetek hat százalékában állapítottak meg olyan mértékű állapotjavulást, amely kizárta a további ellátásra való jogosultságot.

Rétvári Bence azt is elismerte, hogy a mai napig nem fejezték be az ellátásban részesülő személyek felülvizsgálatát. De mint írta, az elmúlt hónapokban több mint húsz százalékkal nőtt az elvégzett vizsgálatok száma.

Mivel több embernek megszűnt az ellátása, ezért folyamatosan csökken az erre fordított összeg: míg 2013-ban még 349 milliárd forintot költött az állam a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, addig idén csupán 336 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Az ellátás átlagos összege is csökkent az utóbbi években: az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint 2011 decemberében a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjak átlagos összege teljes ellátás esetén 72 888 volt. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásának átlagos összege az idei év elején 67 759 forint volt – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink