hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Rezidensek: meg kell újítani a szakorvosképzést!

Az orvosi kamara tisztújításával egy időben zajlott a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) országos küldöttközgyűlése. Az eseményen látogatást tett dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is, akivel rövid megbeszélésen vitatták meg a legfontosabb feladatokat.

Mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben írják: emlékezetes, hogy október 25-én Kásler Miklós miniszter, valamint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is részt vett az éves rendezvényen, mely során dr. Báthori Gergőt, a Semmelweis Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának rezidensét választották a Magyar Rezidens Szövetség országos elnökévé, míg az alelnökök dr. Buzás András szegedi és dr. Gyánó Marcell budapesti orvosok lettek. 

Az országos küldöttközgyűlés megvitatta az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak a szakorvosképzés  megújítására benyújtott koncepcióját. A rezidensek üdvözlik, hogy a tervezetbe beépítették az MRSZ több kezdeményezését is, melyeket már dr. Sipka Balázs korábbi elnök vezetése alatt tolmácsoltak a kormányzat képviselőinek. Így 

● megerősödhet a szakorvosképzés minőségi kontrollja a kialakítani tervezett folyamatos  visszajelzési-értékelési rendszerrel,

● a szakképzés időtartama, illetve követelményei a kor kihívásaihoz igazodnak,

● jó alapot teremt arra, hogy az új struktúrával valamint az elektronikus nyilvántartási rendszerrel együtt a jövőben egy átláthatóbb és egyértelműbb képzési környezetet alakítsunk ki hazánkban.


Az MRSZ országos küldöttei egyetértettek az alábbiak fontosságának hangsúlyozásában:

● A kiépítés alatt álló elektronikus nyilvántartó rendszernek egységesen kell kezelnie és szintetizálnia a különböző nyilvántartó rendszerekben létrejövő adatokat, ezzel elkerülve az adminisztrációs duplikációkat és lehetőséget teremtve a szakképzés követésére. 

● A jelenleg is zajló pilot program tanulságait felhasználva széles körben kell bevezetni a vezető rezidensi rendszert, amely a rezidensek közötti önsegítő, szakmai alapon szerveződő közösségek létrejöttében vállalhat szerepet.

● Meg kell teremteni azokat a mechanizmusokat, melyek minden rezidens számára biztosítják, hogy a szakorvosi képzettséghez előírt beavatkozásokat kellő számban valóban elvégezhesse, szakmai kompetenciákat elsajátíthassa. 

● A képzések tartalma, a képzési elemek során elsajátítandó kompetenciák részletezésével rendszeresen, legalább 4 évente felülvizsgálandók.  
 
Az országos küldöttközgyűlés Sipka Balázs leköszönő elnököt bízta meg a vezető rezidensi rendszer kiépítésével kapcsolatos országos koordinátori feladatokkal. Megvitatták a megválasztott, új kamarai vezetéssel való együttműködés lehetőségeit is. Az MRSZ vezetése gratulál a Magyar Orvosi Kamara új vezetőinek és bízik benne, hogy közösen tudnak azért tenni, hogy a fiatal orvosok érdekképviselete hasonló prioritással jelenjen meg a MOK-ban, mint az orvostársadalom többi szegmense. Dr. Báthori Gergő bejelentette, minél előbb találkozót kezdeményez dr. Kincses Gyula új MOK elnökkel, áll a közleményben.

(forrás: Magyar Rezidens Szövetség)
hirdetés

Könyveink