hirdetés
2020. október. 01., csütörtök - Malvin.
hirdetés

Rétváriék letörték

Az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseinek eredményeként sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését, ami az egészségügyi intézmények számára stabilabb gazdálkodást és biztonságosabb feltételeket nyújt, mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

hirdetés
A parlamenti államtitkár rámutatott: míg a szocialista-liberális kormányzás időszakában, 2002 és 2010 között átlagosan évente 6,1 százalékkal nőttek az egészségügyi beszerzési árak, addig 2010 óta átlagosan mindössze évi 1,2 százalékkal, mely az infláció mértékét sem érte el. Megjegyezte: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai egyértelműsítik, hogy 2014-ben és 2015-ben az árak egyértelmű csökkenést mutattak, amire 1987 óta nemigen volt példa.

Hozzátette: a számokból látszik, hogy az állami fenntartásba vétel, illetve a centralizáció meghozta eredményét a beszállítói árak letörése terén. Az állami szerepvállalás és fenntartás eredménye, hogy a beszállítók üzleti érdekeinél erősebben sikerült a közérdeket érvényesíteni. Ennek köszönhetően a beszállítók profitjával szemben a betegek érdeke érvényesülhetett jobban.

Kitért arra is, hogy 2011-től a betegek gyógyszerköltéseit csökkentette a vaklicites rendszer bevezetése, amely a kormány legfontosabb újítása a gyógyszerkasszában. Ennek eredménye, hogy a vaklicit bevezetését követő években összességében 11,7 milliárd forinttal csökkentek a gyógyszerárak, pénzt spórolva ezzel nemcsak a költségvetésnek, hanem a betegeknek is. További látványos eredmény, hogy az utóbbi két évben 760 gyógyszer ára csökkent, mutatott rá a parlamenti államtitkár.
(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink