hirdetés
2022. május. 19., csütörtök - Ivó, Milán.
hirdetés

PTE: elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

Genetikai alapon személyre szabható gyógyászat; röviden ez válik elérhetővé Magyarországon a Magyar Nemzeti Genom Programnak köszönhetően, mely fejlesztésének egyik markáns pontjához ért a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja.

Október 12-én adtak át Pécsett egy közel 800 millió forintos pályázat keretében beszerzett nagy teljesítményű szekvenáló rendszert, illetve a hozzá kapcsolódó bioinformatikai eszközfejlesztéseket. Mindez olyan lehetőségeket teremt, mely eddig nemcsak hazánkban volt elérhetetlen, de középeurópában is nehezen volt hozzáférhető.

A mai esemény is bizonyítja, hogy mennyire hasznosítható kutatások központja az SzKK – mondta el a sajtótájékoztató bevezetőjében Helyes Zsuzsanna akadémikus, a kutatóközpont vezetője. Miseta Attila, a PTE rektoraelmondta: Amerikában dolgozva már látta a genetikában rejlő lehetőségeket, de ezek akkor nagyon drágák voltak. A rektor azt is hangsúlyozta: az adatbázisépítésen túl a megszerzett információk feldolgozása is rendkívül fontos.

A nemzeti genomprogram középeurópai szemmel is komoly eredményeket hozhat– tette hozzá Decsi István, a PTE kancellárja. Már maga az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezés olyan komplex rendszer, amely eddig csak Bécsben és Prágában volt elérhető.

A Magyar Nemzeti Genom Program célja, hogy a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározza, valamint betegségspecifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosítását segítse elő. A program megvalósításában résztvevő akadémiai és piaci partnerek mind képviseltették magukat a sajtótájékoztatón. A programnak több ipari partnere van, közülük Samu Attila, az iBioScience képviseletében bejelentette: cégük százmillió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Genom Programot.

Gyenesei Attila, a program vezetője leszögezte: az eddigi eredmények nemcsak a berendezéseknek, de annak is köszönhetők, hogy sikerült hazahozni olyan, külföldön tevékenykedő magyar kutatókat, akiknek tudása és tapasztalata révén egy nemzetközi színvonalú kutatócsoport kezdett Pécsett működni. Azt is elmondta: a terv az, hogy tízezer teljes genomot szekvenáljanak. A projekt középpontjában a ritka betegségekben szenvedők és családtagjaik, valamint a rákos betegek állnak. Emellett népességgenomikai vizsgálatokat is végeznek, mely nemcsak az egyes betegek javára válik majd, de tudományos felfedezésekhez is hozzájárul majd.

A Magyar Nemzeti Genom Program a magyar lakosságot közvetlenül érinti, jelentősen hozzájárulhat ugyanis a közegészségügyi állapot javításához, hiszen a magyar lakosság genetikai változatosságának megismerésével a magyarok genetikai sajátosságai is figyelembe vehetők az orvoslás során.

(forrás: Pécsi Tudományegyetem)
hirdetés
hirdetés

Könyveink