hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Polgár: 2026-ra elkészülhet az onkodiagnosztikai központ

Prof. dr. Polgár Csabát, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatóját kérdezte az Index az intézet és az onkológia magyarországi helyzetéről, az elérhető legújabb terápiákról, valamint a megelőzésről.

(...) Idén április 1-jén tették le a kórház területén az egynapos onkodiagnosztikai központ alapkövét, akkor azt mondták, hogy a 12 ezer négyzetméteres, négyszintes épület várhatóan 2024-ben készül el. Elkezdődött már az építkezés, hol tart most ez a projekt?

Az új diagnosztikus tömbünk 31 milliárdos építkezési beruházása kétharmad részben az európai uniós, Brüsszel által visszatartott forrásokból valósulna meg. Egyelőre úgy állunk, hogy a kiviteli tervek elkészültek, de a pályáztatás pénzügyi forrás hiányában csúszik. Reméljük, sikerrel jár Navracsics miniszter úr az Európai Bizottsággal való tárgyalásokon, ennek függvényében folytatódhatnak a további fejlesztések. A hírek szerint jól haladnak az egyeztetések, és talán őszre várható megállapodás. Bízunk benne, ha kis csúszással is, de 2026-ra befejeződhet az adott beruházás. (...)

Az Országos Onkológiai Intézetben melyek jelenleg a legmodernebb, legjobb eredményeket mutató terápiák?

Számos célzott és immunterápiás klinikai vizsgálatban vesz részt az intézmény. Az immunterápia bizonyos szempontból paradigmaváltást és új nézőpontot is jelentett, mivel a módszer a szervezet saját védekezőképességét próbálja a daganat ellen felerősíteni. Az utóbbi tíz évben bizonyos területeken tényleg áttöréseket mutatott ez a típusú kezelés, például a melanománál, és sokszor előrehaladott, távoli áttétes betegeket is több évre teljesen daganatmentessé lehet tenni. A jövő útja a daganatellenes gyógyszeres kezelésekben is az egyénre szabott terápiákat jelenti, a multigénes vizsgálatokkal lehet a daganatellenes célpontokat meghatározni. Ebben is komoly előrelépések történtek Magyarországon az elmúlt években, az OOI-ben felállt a az országos molekuláris onkoteam, közreműködésükkel itt helyben, valamint a Semmelweis Egyetemen már NEAK-finanszírozással el tudjuk végezni a 300-500 génes molekuláris patológiai vizsgálatokat. Azonban az eljárás drága és kiterjedt, ezért csak olyan daganattípusok esetében végezzük el, ahol ez valóban terápiás előnnyel járhat. A minimálinvazív műtétek területén is fölzárkóztunk a nyugat-európai országokhoz az idén hozzánk érkezett Da Vinci robotsebészeti géppel, 2018 óta pedig a CyberKnife képalkotó besugárzókészülékkel tudjuk harmadára csökkenteni a szükséges sugárterápia idejét.

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink