hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Pénzt kaptak a fogorvosok és a traumatológiák

Megkapták a fogorvosokat és a traumatológusokat foglalkoztató intézmények azt az összeget, amelyet megígért a kormány, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Az Emmi tájékoztatása szerint a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések idén 4,46 milliárd forint egyszeri kiegészítő díjazást kaptak. A heti harminc órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések egyszeri 1,5 millió forintot kaptak, alacsonyabb rendelési idő esetén az összeg időarányosan csökkent.

Emellett negyvenhét traumatológiai ellátást végző intézmény 3,4 milliárd forint pluszforráshoz jutott, jövőre pedig ötven százalékkal, 40 helyett 60 milliárd forintból gazdálkodhatnak. A 2019 utolsó negyedévére járó traumatológiai fix díjat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már átutalta az érintett intézményeknek.

Közölték: a fix díjak mellett a 2020. januári teljesítmények elszámolásától az aktív fekvőbeteg-szakellátásban a traumatológiai beavatkozások elszámolása 1,45-ös szorzó alkalmazásával történik, ami további tízmilliárd forint finanszírozási többletet jelent évente az intézményeknek.

Hozzátették: 2020-tól az érsebészeti ellátást végző szolgáltatók fix díjai is emelkednek. Ez 28 intézmény számára évi 2,5 milliárd forintos többletforrást jelent.

Szeptemberben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet több baleseti sebésze kilátásba helyezte felmondását, ettől végül október elsején elálltak, mert a kormánytól ígéretet kaptak a finanszírozás korrigálására a Magyar Traumatológus Társaság és az Emmi által közösen elkészített tervezet alapján.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere október végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy idén és jövőre is emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás, néhány nappal később pedig a fogorvosok támogatásának emelkedéséről is beszélt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink