hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Összefoglaló a szerdai kormányülésről

A mai kormányülésen az Országleltárról; a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi-, a Nemzetpolitikai -, és az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottságról volt szó.

1. „Országleltár” készítése:

Nagy Anna kormányszóviő elmondta, az állam szeretne jó gazda lenni, ám jelenleg nem tudja miből gazdálkodhat – eddig ugyanis elmaradt az állami vagyont képező intézmények, épületek és létesítmények jogi és műszaki állapotának egységes felmérése, a dokumentálás ezek nyilvántartásba vétele, illetve soha sehol senki nem vetette össze az adatokat például a földhivatali nyilvántartással. A jelenleg létező nyilvántartások nem hitelesek, nem pontosak és nem naprakészek. A helyzet rendbetétele érdekében egységes, és intergrált nemzeti vagyonnyilvántartást kíván a kormány létrehozni.

A kormány felkérte az összes olyan érintett tárcát, ahol ilyen jellegű nyilvántartások vannak - így a Vidékfejlesztési-, a Nemzeti Fejlesztési, a Honvédelmi-, a Belügy-, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetve a KSH -, hogy augusztus 30-ig hozzanak létre egy munkacsoportot. Ennek feladata, hogy ezen nyilvántartási rendszerek kompatibilitását illetve szükségszerinti integrálásukat az új rendszerbe megvizsgálja. A cél, hogy a szétdarabolt egységeket egy pontos, hiteles, átlátható és egységes rendszerbe lehessen formálni.

A forrásokat Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011-es költségvetése illetve uniós támogatások adják. Az „országleltárnak” A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. segítségével 2011 december 31-ig kell elkészülnie, működtetése és fejlesztése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladata.

2. Tárcaközi bizottságok

Navracsics Tibor előterjesztésére két új létrehozása és egy régebbi bizottság feladatainak pontosítása.

1. Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság

A magyar cigányság felzárkózását kívánja elérni és ennek érdekében összehangolja a kormányzati intézkedéseket. A szóvivő hangsúlyozta, a felzárkózást kívánják elősegíteni és nem véletlenül nem a felzárkóztatás szót használja. A kormány álláspontja szerint ugyanis ez egy olyan folyamat, ahol mindkét fél részéről erőfeszítésére van szükség.

A bizottság feladata:

Hosszútávú nemzeti stratégia kidolgozása, ez alapján pedig egy olyan rövid távú akcióterv létrehozása, amely a cigányság életkörülményeinek, helyzetének javítását és társadalmi integrációját segíti elő. Ezeken felül természetesen a minisztériumok feladatainak összehangolása szintén a bizottság munkája.

A bizottság tagjai:

Az elnök, 10 tag, 9 államtitkár valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.


2. Nemzetpolitikai tárcaközi bizottság:

Elsődleges cél a határon túli és a világ bármely pontján élő magyarokat érintő kormányzati döntések összehangolása.

Feladatai:

Egységes információs rendszer kialakítása, amely a kölcsönös tájékoztatáson alapul, valamint ezen nemzetpolitikai tevékenységek végrehajtás és koordinálása. Az egyes tárcák és a központi állami szervek külföldi tevékenységének összehangolása.

Bizottság tagjai:

Elnök - Semjén Zsolt

Alelnök – Németh Zsolt

A tagok közt 5 minisztérium képviselteti magát: Belügy-, Közigazgatási és Igazságügyi-, Nemzetgazdasági- illetve a Fejlesztési minisztériumból, valamint 16 további államtitkár és végül a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

 

3. Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság

Nem új bizottság, ám a kormány az eddigi tapasztalatok és a kormányzati szerkezeti változások miatt feladatait kiszélesíti, határait erősebben meghatározza.

A legfontosabb feladata, hogy bizonyos uniós kérdésekben kialakítsa a magyar álláspontot.

Működési rendjét a Magyar Közlönyben szabályozzák.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink