hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

Orvoshiány mellett létszámstop

Váratlanul derült ki, hogy a közszférában érvényes létszámstop a rezidensképzésre jelentkezőkre is vonatkozik. A minisztériumban a szakszervezetnek kedden azt mondták, pár napon belül megoldják a június óta ismert problémát, de ezt csütörtök délutánig még nem sikerült megtenni, közli a hvg.hu.

Létszámstop van, csak erről nem szóltak senkinek – mondta a hvg.hu-nak egy frissen diplomázott orvos, aki rezidensnek jelentkezett egy fővárosi kórházba. A tucatnyi jelentkező közül egyedüliként vették fel a jónevű helyre. Önéletrajzot küldött, volt interjún, majd e-mailt kapott, hogy őt választották. A rendszer úgy működik, hogy az orvos a kórházba jelentkezik, ám szerződést a képzés miatt az Állami Egészségügyi Ellátóközponttal köt, ott van alkalmazásban. Így a kórház nem fizet utána. A névtelenséget kérő orvos alá ís írta a munkaszerződést megelőző szándéknyilatkozatot, majd várt. A szeptember elejétől érvényes munkaszerződés megkötése már esedékes lenne, de még semmilyen hivatalos információt nem kapott arról, mikor véglegesítik. Szülész-nőgyógyásznak menne.

Budapesten 360-an végeztek az orvosin idén, a zárt Facebook-csoportjukban kezdett terjedni a hír, hogy az ÁEEK nem tudja automatikusan felvenni a rezidensképzésre jelentkezőket. Több kórházból is ugyanez a visszajelzés jött. Az egyik rezidens-jelöltnek a kiszemelt kórház elküldte a tájékoztatást, amelyet az ÁEEK-től kapott: a rendszerbe való belépést megelőzi a létszámzárlat alóli felmentési eljárás, amelyet névre szólóan végeznek el.

Azt nem tudták megmondani, hogy ez meddig tarthat, viszont arra felhívták a figyelmet, hogy mielőbb el kell küldeni a szándéknyilatkozatot, mert az augusztus közepe után beérkezett kérelmeket legkorábban egy hónap múlva fogják elbírálni.

Stikában meg lehet oldani, hogy a rezidensképzésre jelentkező szeptembertől a kiszemelt kórházba kerüljön, csak az sokba kerül az amúgy is forráshiányos kórházaknak. Többen azt mondták, a megoldás az, hogy a jelentkezőt felveszik osztályos orvosnak, majd, amint lehet, átrakják a rezidensképzésbe. Ilyenkor a kórház fizet, jellemzően ugyanúgy havi nettó 150-170 ezer forintot, mint amennyit a rezidensképzésben kap a kezdő orvos. Idén a létszámstop miatt fordulhat elő ez a megoldás, máskor viszont azért, mert az adott kórház kevés státuszt kapott rezidensképzésre. Ez nem véletlen: túl sokan választják az egyetemi városokat, a vidéki kórházakba elenyésző számú orvos akar menni, így első körben az állam próbál a helyek elosztásával nyomást gyakorolni.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint is teljesen abszurd ez a helyzet. Ő is úgy tudja, hogy a közigazgatásban június 20-án, titokban bevezetett létszámstop alól a rezidensek sem kivételek, hiszen hivatalosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményének, az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak az alkalmazottai. Az 1200 rezidens képzésére elég pénzt az év elején elkülönítették, a keretszámokat is meghirdették, csak közbeszólt a létszámstop.

Sipka Balázs úgy tudja, az ÁEEK azonnal jelezte a problémát az Emminek, az adminisztratív megoldás folyamatban van.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink