hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Örök vesztes az orvostudomány

A technológia és a tudomány új távlatokat nyitnak a gyógyításban, de megfizethetetlenek  idézi Velkey Györgyöt az MTI.

A társadalomban nagyon erős a halhatatlanság illúziója, az orvostudomány azonban képtelen megfelelni az elvárásnak, hogy halhatatlanná tegye az embereket, ezért örökvesztes lesz – ezt Velkey Györgya Bethesda Gyermekkórház főigazgatója mondta a "Mit tehet egy ember?" című kerekasztal-beszélgetésen, ahol a társadalmi felelősségvállalásról, az igazságosabb gazdaságról és a teremtésvédelemről volt szó a Katolikus Társadalmi Napokon.

Az egészségügy alapkonfliktusa jelenleg az, hogy a technológiai, tudományos fejlődés  ami létrehozta mások mellett a szervátültetést  csodálatos távlatot nyit az emberek gyógyításában, csakhogy a létrehozott új eljárások megfizethetetlenek idézik Velkeyt, aki kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett egyik kutatás szerint azokban az országokban, ahol nagy az esélyegyenlőtlenség az egészségügyben, rövidebb a várható élettartam és nagyobb a csecsemőhalálozás. És ez nemcsak a társadalom veszteseire, hanem a nyertesekre is igaz. Vagyis két azonos GDP-vel rendelkező ország közül az igazságtalanabb társadalomban rosszabbak az élet esélyei. Ebből pedig az következik, hogy érdemes "közelebb hozni egymáshoz az embereket" az egészségügyi javak megszerzésében. Úgy tűnik tehát, hogy a "racionális adatok is etikus irányba terelnek".

Egy társadalmat meghatároz, hogy miként tekint az emberre, és ha reduktív emberképet használ, azzal embertelenséget követ el  mondta a beszélgetés másik résztvevője, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Ha kizárólag munkaerőként tekintenek az emberre, semmibe veszik a méltóságát, hiszen ez időről időre kiszakítja őt társadalmi kapcsolataiból, sokszor a családjából is.

Az ember titok, és kívülről senki sem mondhatja meg neki, hogy mire van szüksége folytatta az érsek, aki szerint az emberi méltóság iránti tisztelet megköveteli, hagyjuk, hogy mindenki maga keresse személyes boldogságát. Beszélt arról is, hogy a természet-, a gazdaság-, és a társadalomtudományok olyan sok tényezőt mutatnak be, és ezt a politikusok, továbbá a társadalmi aktivisták annyiféle tanulságra futtatják ki, hogy az ember már végképp nem tudja, hogy mivel szennyezi jobban a környezetet, így jóformán bizalmi alapon kényszerül dönteni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink