2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orbán: Felkészítettük az egészségügyet!

Tízezer ágyunk van, ahol el tudjuk látni a Covid-19 betegeket, felkészítettük az egészségügyet, mondta a miniszterelnök a Magyar Nemzet szerint.

Miután megérkezett a második hullám, praktikákat kell elővenni. Időnként tartok kórház ellenőrzést, mivel most elterjedt a hír, hogy a Korányiban nincs elég ágy. Ez nem igaz, van elegendő hely és lélegezetőgép – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, miután ellátogatott a Korányi Kórházba. A Magyar Nemzet beszámolója szerint hozzátette: gyorsul a járvány, de ahol fogy a kapacitás, arra van egy lépcsőzetes haditerv.

Ha elfogy az ágy, jön a következő kórház, ha elfogy a személyzet, jön a vezérlés, erre kidolgoztunk egy haditervet – erősítette meg a kormányfő. Tízezer ágyunk van, ahol el tudunk látni koronavírusos beteget, felkészítettük az egészségügyet.

Tavasszal időt kellett nyerni, hogy felkészüljünk, nem mondom, hogy tökéletes állapotban van az egészségügy, nem akarom azt mondani, hogy a kórházak kényelmesen működnek. 24 óráznak az orvosok és az ápolók. Most nem mondjuk, maradjanak otthon az emberek, fontos, hogy mindenki tudja élni az életét. Az országnak működnie kell – hangsúlyozta a kormányfő, aki arra kéri a magyarokat, hogy tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Minden olyan nemzetközi elemzés, amely a válság első hullámáról szól, a világ 25 legjobban védekező országa közé helyezte Magyarországot. Arra, hogy várhatók-e további szigorítások, Orbán Viktor elmondta, a felelősség a kormányé és személyesen a kormányfőé, így az operatív törzzsel konzultálva és a munkacsoportokkal együttműködve hoznak döntéseket. A járványügyi szakembereknek elsőbbségük van ebben az ügyben és a kormányfő arra kéri az embereket, ne a szakembereket támadják, mert a védekezés sikere ma elsősorban rajtuk múlik és az ő támadásukkal egyben az országot támadják.

Az, hogy nincs szakember és elég kórházi ágy, mind hazugság – jelentette ki Orbán Viktor.

Megvannak a feltételek a védekezésre, nincs ok pánikra. A belügyminiszter megkapta az utasításokat, majd megvizsgáljuk, hogyan lehet kezelni a kamuhíreket, de most kisebb gondom is nagyobb ennél – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: nem lesz egy jó hangulatú őszünk, mindenki készüljön fel lelkileg.

– A napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, fiataloknak mondom elsődlegesen, nehogy ők legyenek, akik megfertőzik az időseket. Az idősekkel szemben nagyon veszélyes a vírus, aki belehal azt nem tudjuk visszahozni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: az eszközöket megrendelték az iskolákba, október 1-től mindenhol lesz elegendő hőmérő.

A higgadtság a kulcs szó a védekezésben. A kormány felkészült a járványra az eszközök tekintetében is.

Cáfol az Emmi is
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem a Korányi, sem a Szent László kórházakban nem telt be a lélegeztető-kapacitás. Ahogyan a magyar egészségügyben, úgy ebben a két intézményben is minden személyi és tárgyi feltétel adott a betegek folyamatos ellátásához.
(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés