hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Orbán: A korlátozás nem működik, az oltás működik

Novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az Infostart szerint.

Idén jó híreink vannak, mert a gazdaság csak a legmerészebbek álmát teljesítő módon dolgozik, 5,5 százalékot meghaladja a növekedés. Ebből a nyugdíjasok is részesülnek – mondta a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Mindenkinek egységesen adják oda a 80 ezer forintot. Lett volna 435 ezer ember, aki ennél kevesebbre lett volna jogosult, de úgy döntöttek, minden nyugdíjas ekkora összeget kap majd.

Emellett az infláció miatt nyugdíjkorrekció második felét is kifizetik, így lesznek olyanok, akik összesen egyszeri 100 ezer forintot is kaphatnak majd.

Orbán Viktor arról is beszélt, lát esélyt arra, hogy jövő év elején ne csak kétheti, hanem az egyhavi teljes 13. havi nyugdíjat kifizessék. "Látok erre esélyt, harcolni, dolgozni kell érte, de nem lehetetlen" – emelte ki.

A kormány meghallgatva a szakembereket arra jutott, hogy az 5,5 százalékos növekedés mindenképpen meglesz az idén, nagy ramazrutnak kell történnie, hogy ez ne így legyen. Ha valóban sikerül, amit Matolcsy György MNB-elnök "kanyarban előzni stratégiának" nevezett, akkor el kell dönteni, hogy mi legyen a növekedésből keletkező pénzzel. A kabinet úgy látta, hogy a járvány az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg legjobban. Ha lesz tehát nagyobb gazdaságból fakadó állami bevétel, akkor azt adjuk vissza nekik, mert ők viselték a nagyobb terhet a pandémia idején – indokolta meg az adóvisszatérítést Orbán Viktor.

Az szja-visszatérítésnek lesz felső határa és összességében 1,9 millió, gyermeket nevelő ember kapja vissza a befizetett adóját. A pénzt február közepéig fizetik ki, ezt kérte a NAV-tól.

Járványkezelés

Arra a felvetésre, hogy nagy ütemben emelkedik a harmadik oltásért is jelentkezők száma, azt mondta: aki már egyszer beoltatta magát, megtapasztalta, hogy jó védettnek lenni.

Kiemelte: a kormány egész nyáron arra készült, hogy lesz negyedik hullám. Felkeresték az időseket, megszervezték az iskolások oltását, 17 millió vakcinát halmoztak fel.

Fel vagyunk készülve – hangsúlyozta Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a vírus nem megy, akik nem oltották be magukat, nem reménykedhetnek abban, hogy a vírus el fog tűnni. Azt mondta, a koronavírus esetében nem igaz a nyájimmunitás elképzelése, a vírus mindenkit megtalál, aki nincs beoltva.

A korlátozás nem működik, az oltás működik – tette hozzá az Infostart beszámolója szerint.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink