2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Operatív törzs: továbbra is indokolt a korlátozások fenntartása

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en pedig a második dózist is megkapták. Emlékeztetett: a védettség a második oltást követő egy hét-tíz nap múlva alakul ki. Mint mondta, a beoltottak aránya a teljes társadalomban még nagyon alacsony, ezért minden óvintézkedést továbbra is "szigorúan és következetesen alkalmazni kell". A szennyvizek vizsgálata is kedvező tendenciát mutat. Győrben, Pécsen és Szombathelyen emelkedik, Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben egyértelműen csökken, a többi városban stagnál vagy alacsony a szennyvízben mért vírusszám.

Beszámolt arról is, hogy a magyar szakembereknek sikerült tenyészteniük a vírus angol mutációját itthon, ami azt jelenti, hogy így az élő vírust tudják vizsgálni. Ezzel megkezdődhetnek azok a virológiai vizsgálatok, amelyek egy hatékony magyar vakcinafejlesztéshez vezetnek, és amely oltóanyag majd ezen törzsek ellen is hatékony lesz - tette hozzá.

Örömteli hírnek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodást kötött Oroszországgal nagy mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról. "A Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot". Az orosz oltóanyagot is két dózisban kell be beadni, 21 nap különbséggel, tette hozzá. A tisztifőorvos szerint fontos lépés, hogy Angela Merkel német kancellár is támogatást ígért ahhoz, hogy az orosz oltóanyag mielőbb megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés