hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Onkológus: jó döntés volt

Csak a legolcsóbb rákgyógyszert finanszírozza az államkassza novembertől; a szegedi Onkoterápiás Klinika vezetője egyetért a döntéssel, írja a Délmagyar.

Többek közt a tüdődaganatban, vastagbélrákban, melanómában szenvedő új betegek egy részének nem mérlegelheti a terápiáját az orvos, hanem a legolcsóbb készítményt kell első körben választania. Másik készítményre csak akkor térhet át, ha a legolcsóbbnak túl sok a szövődménye.

Az intézkedés létjogosultságát Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azzal indokolta, hogy a gyártók sok esetben nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy adott betegségekre melyik készítmény jobb vagy rosszabb. Ha pedig egyforma hatásfokúak, érdemes árversenyt hirdetni köztük, így is csökkentve az egészségbiztosítási kiadásokat.

Kifejezetten jó ötletnek tartom ezt a változtatást – mondta a Délmagyarnak Kahán Zsuzsanna, az SZTE Onkoterápiás Klinika intézményvezető professzora, aki kiemelte: az intézkedés nem új keletű. – Eddig is létezett ez az eljárás, hogy az originális készítményeket nem biztosították a betegek számára olyan mértékű támogatással, mint a generikusokat. Az utángyártott készítmények lényege, hogy hatóanyaguk ugyanaz, mint a drága, eredeti gyógyszereknek, vagyis egyenértékűek azokkal. Ráadásul szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hogy engedélyezzék forgalmazásukat, így a betegek biztosak lehetnek benne, hogy ezek is megfelelőek számukra.

Kahán Zsuzsanna hozzátette: az elmúlt időszakban sok problémát okozott, hogy a helyettesíthetőség miatt a betegek időről időre váltogatták gyógyszereiket, attól függően, hogy a patikában kaptak-e olyat, amit felírtak nekik, vagy csak egy másik, azonos hatóanyagút. Ez viszont nem tesz jót a terápiának. – Azzal, hogy megszabják, melyik gyógyszert lehet a betegeknek rendelni, ez a probléma is megszűnik – mondta az intézetvezető, aki kijelentette: ezzel az intézkedéssel nem éri hátrány a betegeket. – Mindenki megkapja a neki szükséges hatóanyagot, csak a piacon lévő termékek közül a legolcsóbb formájában. Az így megspórolt pénzből pedig juthat az új kezelésekre is. Aki pedig ragaszkodik egy bizonyos gyógyszerhez, nyilvánvalóan ezután is megveheti magának – csak az árkülönbözetet ki kell fizetnie.

(forrás: delmagyar.hu)
hirdetés

Könyveink