hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Oltásos panaszok: megrohamozták az Alkotmánybíróságot

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több mint ezerkétszázan fordultak a testülethez különböző oltásos alkotmányjogi panasszal, közli az Index. Az indítványozók közül kilencszázhetvenen a védettségi igazolvány, harminckilencen a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány, míg kétszázhuszan az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásának szabályozását támadták meg.

Jelenleg a koronavírus-oltásokkal összefüggésben három tárgykörben folyik alkotmánybírósági eljárás:

  1. a védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozással;
  2. a koronavírus elleni védőoltás egészségügyi dolgozók számára való kötelezővé tételével;
  3. valamint a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel összefüggésben.

Az első két tárgykörben már megtörtént az ügyek kiszignálása az előadó alkotmánybíróra, a harmadik esetkörben pedig hamarosan lezárul a főtitkári előkészítő eljárás.

A védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozást támadó mintegy 970 alkotmányjogi panaszt IV/1093/2021. ügyszámon egyesítették. Ez a tájékoztató szerint lefedi az indítványozók által kifejtett valamennyi aggályt. Az Alkotmánybíróság tanácsa az egyesített alkotmányjogi panaszt befogadta, és megkezdte az érdemi vizsgálatot.

Az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával összefüggő kormányrendeletet szeptember 16-ig 220-an támadták meg. A típusindítványokat az Alkotmánybíróság Hivatala IV/3010/2021. ügyszám alatt vette nyilvántartásába. A tájékoztató szerint az alkotmányjogi panasz befogadásáról később dönt az Alkotmánybíróság.

A természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel összefüggésben beérkezett – szintén indítványminták alapján készült – alkotmányjogi panaszok esetében az eljárás főtitkári előkészítő szakaszban van. Ebben a tárgykörben szeptember 16-ig 39 indítvány érkezett, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink