hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Oltás maszkkal vagy maszk nélkül?

Magyarországon egyetlen ismert egészségügyi szakember véli úgy, hogy már nem olyan fontos a maszkviselés: Merkely Béla. A 444.hu írása.

A kormány a legegyszerűbb, legolcsóbb védekezési eszköztől, a maszkviseléstől is vonakodik, azt üzenve, hogy annak már nincs értelme ebben a helyzetben.

„Az oltás életet ment, és csak az oltás ment életet. A maszk meg az elszeparálódás nem fog segíteni. Most már pontosan tudjuk, van mögöttünk több mint egyéves tapasztalat, hogy védelmet, az élet megmentését csak az oltások tudják megadni a számunkra” – mondta Orbán Viktor augusztus 22-én a Kossuth Rádióban.

A műsorvezető visszakérdezett, mikor jöhet el a szigorítás ideje, amikor maszkviselést is előírnak. (Július óta csak kórházakban és szociális intézményekben kötelező felvenni.)

„Ezt szeretnénk elkerülni, mert a maszkviselés nem fog segíteni. Tehát ami segít, az az oltás. Amikor maszkviselés volt, megpróbáltuk elszigetelni a fertőzött embereket, annak a hatékonysága csekély volt, az oltásnak a hatékonysága pedig elsöprő erejű, ezért nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni, a jó módszert kell követnünk, ez pedig az oltás” – válaszolta a miniszterelnök.

Valójában a kettő nem zárja ki egymást. Az oltásokkal ugyan új szakaszba lépett a járvány, de maszkviseléssel továbbra is sokat tehetünk a fertőzés terjedésének lassításáért, különösen zsúfoltságban, zárt, rosszul szellőző terekben – emlékeztet a 444.hu.

Gulyás Gergely miniszter Orbánhoz képest óvatosabb volt, azt mondta, akkor fogják mérlegelni a maszkviselés előírását, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja. Ha Müller Cecília hivatala nem is, sokan már most szorgalmazzák a maszkviselést zárt terekben, nagyobb tömegben. Ezt mondja a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

Magyarországon egyetlen ismert egészségügyi szakember véli úgy, hogy már nem olyan fontos a maszkviselés: Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora meglepő módon éppen a delta variáns megjelenésével támasztotta ezt alá:

„Én nem gondolom, hogy olyan általános maszkhasználat lesz, mint ami eddig volt, egyszerűen azért, mert a hatékonysága fog csökkenni. Ha egyszer levesszük egy olyan környezetben, iszunk egy pohár vizet, étkezünk, azok az idők is elégségesek lesznek arra, hogy megfertőződjünk. Tehát stratégiát kell váltani, amikor itt van az oltás, nem restriktív módon kell védekezni, hanem előre kell menni, meg kell szerezni a védettséget” – mondta az állami tévében, miután Széchenyi-díjat kapott.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink