2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jön a hatósági házi karanténok elektronikus ellenőrzése

Nyugvóponton a járvány

Magyarországon sem az influenzaszezonban, sem a mostani adatok alapján nem lehetett kimutatni többlethalálozást, az adatok nem térnek el a sok éves átlagtól.

Úgy tűnik, Magyarországon nyugvópontra érkezett a járvány – fogalmazott az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília a keddi adatok ismertetését követően elmondta, az aktív fertőzések száma 2000 alatti (1993-an vannak jelenleg), ami annak köszönhető, hogy csökkent az új fertőzések száma és nőtt a gyógyultaké, ezért indíthatjuk újra fokozatosan az egészségügyi ellátást is. A járvány alakulását azonban folyamatosan követni kell, s csak óvatosan szabad nyitnunk. Tömegek jelentek meg a szakrendelőkben, de ez nem megengedett, figyelmeztetett az országos tisztifőorvos, újra jelezve, alapszabály, hogy mindenkinek telefonon be kell jelentkeznie – bármilyen szintű ellátásra.

Nem tudja mindenki egyszerre igénybe venni a szolgáltatásokat, még nem térhetünk vissza a járványt megelőző szabályokhoz – ismételte el újra Müller Cecília részletesen, újra kitérve arra, hogy a sürgősségi ellátás most is soron kívüli, de olyan ellátás, ami várhatóan nem eredményez tartós egészségkárosodást, az továbbra is csak ütemezetten vehető igénybe. A szakmai kollégiumok meghatározták, melyek azok a beavatkozások, amelyek a vírus terjedése szempontjából magas kockázatúak, ezeknél szükséges szűrővizsgálatot végezni. Mivel a legtöbb kérdés a fogászatokkal kapcsolatban érkezett, elsősorban erről beszélt részletesen.

Mint elmondta, akut igénynél az ellátás itt is zavartalanul folyik, de itt is kérik, hogy előzetesen jelentkezzenek be a fogorvosnál. A váróba maszkban érkezzen a beteg, akit már előzetesen, a bejelentkezés során telefonon kikérdeznek. Tesztet csak akkor kell végezni a betegnél, ha az újabb, már a rendelőben történő kikérdezésnél felmerül a gyanúja az esetleges fertőzésnek, a sürgősségi ellátás azonban akkor is megtörténik. Ha felmerül a gyanú, hogy a beteg fertőzött, de ellátása nem sürgős, akkor a fogorvos a háziorvoshoz irányítja a pácienst, vele kell felvenni a kapcsolatot, és majd a háziorvos gondoskodik a laborvizsgálat elvégzéséről a mentőszolgálat segítségével.

Szakmai szempontból az a legfontosabb, amit a tagozat is leírt, hogy a járvány előtt megkezdett beavatkozások befejezése élvez elsőbbséget, illetve a fenntartó kezelések folytatása, míg a fogpótlások pl. későbbi időpontra sorolhatók – Jelezte Müller Cecília, aki hangsúlyozta: mindez biztonságos, de szűkített ellátást jelent (egy óra alatt négy személyt kezelhetnek), így az összes beteg ellátására azonnal nincs lehetőség!

A költségekről szólva az országos tisztifőorvos elismételte, a közfinanszírozott ellátásban a beteg részére az ellátás oly mértékben térítésmentes, mint az a járvány előtt volt, a magánellátásoknál pedig, ha szükséges a laboratóriumi vizsgálat, az a szolgáltató költsége – ő fogja eldönteni, hogy vállalja-e a teszt költségét vagy azt a betegre hárítja.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott még, az ECDC és a WHO már évekkel ezelőtt elindított egy rendszert, amely jelenleg 24 országban figyeli a halálozásokat. Mi 2013-ban csatlakoztunk, hétről-hétre jelentjük a halálozási adatokat, ezért tudjuk megmondani, van-e valamely időszaban kiugró többlethalálozás. A standardizálást követően az adatok egymással összehasonlíthatók. Többlethalálozást látunk általában influenzaszezon idején, most, a járványban a 11. héten észlelte a rendszer, hogy statisztikailag meghaladta az átlagot a többlethalálozás. A legnagyobb többlethalálozást a 17. héten mutatta a rendszer, Magyarországon azonban sem az influenzaszezon, sem a mostani adatok alapján nem lehetett kimutatni többlethalálozást: az adatok nem térnek el a sok éves átlagtól – mondta el Müller Cecília.

Megjelent az elrendelt hatósági házi karanténok elektronikus ellenőrzéséről szóló rendelet, amely önkéntességen alapul – közölte az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. Mint mondta, ez a lehetőség a nemzetközi tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így mi is alkalmazzuk majd.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés