hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Novemberre ugorhat meg a súlyos koronavírusos betegek száma

November környékén terhelhetik le a kórházakat a Covid-fertőzöttek, közölte a Népszava szerint Vattay Gábor, az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője.

Mindez a legfrissebb izraeli kutatásból következik, ami szerint az oltások öt hónap után már nem védenek eléggé. A hazai lakosság többsége áprilisban-májusban-júniusban kapta meg a második oltását, azaz október-novemberre veszítik el a legtöbben a védettségüket a vírussal szemben – ha nem kérik időben a harmadik adagot.

E jelenség miatt sem robban idén úgy a járvány az augusztus huszadikai ünnepségek után, mint a tavaly. Most még elég sokakat véd az oltás. De nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak még mindig az oltatlanok, köztük sok a gyerek és az április előtt oltattak védelme is csökkent, így ők könnyen megfertőződhetnek – állítja Vattay Gábor.

Emlékeztetett: júniusban még az izraeli, a brit majd az amerikai járvány kapcsán is úgy vélték a szakemberek, hogy az új mutáció megjelenése okozza a problémát. Az oltottak megfertőződését pedig azzal magyarázták, hogy a delta variáns sokkal agresszívebben terjed, mint a korábbiak, és erre a mutációra sürgősen új oltást kell kifejleszteni. Vattay Gábor hozzátette: természetesen, ebben van igazság, de azért az feltűnő volt, hogy pont három nyugati vakcinával oltott országban indult el újra a járvány. Ennek az a magyarázata, hogy ezek voltak a legkorábban oltó országok. Izrael lakossága már márciusra lényegében be lett oltva, mégis nyárra ott lett arányaiban a legtöbb kórházi eset és halálos áldozat.

Ahogy jöttek be júliusban az izraeli adatok és egyre nagyobb statisztikai mintákat tudtak elemezni, világossá vált, hogy a legfontosabb faktor talán mégsem maga a delta variáns megjelenése, hanem az, hogy az oltás nyújtotta védettség sokkal gyorsabban tűnik el, mint amit addig feltételeztek. Kiderült: a Pfizer vakcinája 4 hónapig megbízhatóan véd a fertőzéstől és a terjesztéstől - beleértve a delta variánst is - de a 6. hónapra már csak kevésbé véd a megfertőződéstől és a vírus továbbadását sem gátolja. Az is világossá vált, hogy mindezt nem az új mutáció okozza, hanem az emberi immunrendszer ilyen gyorsan felejt el egy koronavírus fertőzést, hasonlóan ahhoz, ahogy a "közönséges megfázás" koronavírusát is évente többször meg tudjuk kapni. Éppen ezért most vasárnap az izraeli kormány úgy döntött, hogy hat hónaponként elavultnak tekinti az oltási zöld kártyákat és lehetőleg az előző oltás utáni 5. hónapban újra kell mindenkinek oltatnia magát, aki biztonságos védelmet akar a vírus ellen. Lehetővé tették, hogy minden 12 év feletti lakos harmadszor is megkaphassa újra az oltást a következő 2-3 hétben. A kétszer oltattak a felét már harmadszor is beoltották.

Az adatokon már látszik, hogy a járvány a 3. újraoltás miatt lecsengőben van és csökken a kórházakban az oltottak száma. A járvány viszont terjed a még be nem oltottak (főként gyerekek és az ultraortodoxok) körében. Közben az USA-ban is tervezik előrehozni a harmadik oltást szintén öt hónapra a korábban meghirdetett 8 hónap helyett.

Vattay Gábor a Népszava szerint érdekességként említi, hogy Spanyolországban, ahol viszonylag le voltak maradva az oltásokkal, a lakosság jelentős hányada csak július/augusztusban kapta meg a második vakcinát. Ez viszont elég volt ahhoz, hogy az elmúlt hetekben leálljon náluk a delta hullám!

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink