hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Nincs visszaesés a hazai orvosi eszközgyártásban

A hazai egészségipar meghatározó szakmai szervezetei leszögezik, hogy 2018-ban nem esett vissza az orvostechnikai gyártás volumene.

Az elmúlt hetekben megalapozatlan állítások jelentek meg a sajtóban a magyarországi orvostechnikai iparág termelésének alakulásáról. A hírek alapja, hogy a KSH "Helyzetkép az iparról" című kiadványa szerint az előző évhez képest 2018-ban "az orvosi eszköz gyártásában 36 százalékkal visszaesett a kibocsátás".

A hazai egészségipar meghatározó szakmai szervezetei, az ETOSZ (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete) és a MediKlaszter – tagvállalataik visszajelzéseire támaszkodva – fontosnak tartják leszögezni, hogy 2018-ban nem esett vissza az orvostechnikai gyártás volumene.

A sajtóban megjelent téves következtetések hátterében a statisztikai adatgyűjtés módszertani változása áll: egyes több szektorban is aktív gazdasági szereplők gyártási tevékenységét a 2018. évtől kezdődően az ’orvosi eszköz gyártása’ helyett egyéb gyártási szakágazatba sorolták. Mindezt a szakmai szervezetek érdeklődésére a KSH is megerősítette.

A döntően exportra termelő medikai ipar továbbra is a nemzetgazdaság kulcságazata, amelyet a kormányzat kiemelt stratégiai ágazatként kezel. A szektor hazai vállalkozásai éves szinten mintegy kétszázmilliárd forint értékű árut exportálnak, és több mint tízezer embernek adnak munkát.

hirdetés

Könyveink