hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nincs minőségi szakdolgozó

A létszám még meglenne, de a szakképesítés hiányzik, mondta a Sonline-nak Szabó Gyuláné, a MESZK Somogy megyei területi elnöke.

– Amelyik kórházban hiányoznak a szakápolók, ott alacsonyabb képzettségű dolgozóval kell pótolni őket, ez az egyik fő probléma – mondta a Sonline-nak Szabó Gyuláné. – Az ápolóknál magas az átlagéletkor és nincs utánpótlás. A képzési rendszert többször átalakították és most még később lehet megszerezni az olyan speciális szakképesítéseket, mint az altató nővér, műtős, szövettani szak­asszisztens. Én inkább ebben látom a problémát. Nincs minőségi szakdolgozó, a fiatalok pedig nem igazán választják ezt a szakmát. Ahhoz túl fiatalok, hogy ennek a munkakörnek a szépségét meglássák, a többi pedig nem vonzó benne. A képzés is sokáig tart, legalább hat év, aki pedig főiskolára megy, annak még újabb négy.

– Az intézményekben nagyon keményen dolgoznak, hogy fenn tudják tartani az ellátást – folytatta Szabó Gyuláné. – A hiányzó szakápolókat olyan dolgozókkal pótolják, akiknek ugyan van valamilyen egészségügyi végzettségük, de az nem speciális. Később ebből nagy gond lesz, mert a technológia fejlődése megkívánná azt, hogy megfelelő képzettségű ápolók dolgozzanak a kórházakban.

(forrás: Sonline)
hirdetés

Könyveink