hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nincs elég magyar donorsperma

Több száz jelentkezőből, hónapokig tartó szigorú vizsgálatok után körülbelül egy tucat férfi bizonyul alkalmasnak arra, hogy spermadonorrá váljon Magyarországon, miközben évente nagyjából ezer meddőségi kezelésnél lenne rájuk szükség, közli a hvg.hu.

„Segíts másoknak családot alapítani” – így szól a felhívás az egyik legnagyobb magyarországi spermabank honlapján. Hiába azonban a kampány, Magyarországon évek óta rendkívül kevesen adományoznak. Nem azért, mert a magyar férfiak fertilitása rosszabb lenne nyugat-európai társaikénál, vagy ne kapnának "költségtérítést", (durván az egész procedúra alatt 150-200 ezer forintot) a segítségükért, a szakértők szerint sokkal inkább a szolidaritás hiányzik. A másik oldalt nézve viszont ez azért nem lehet könnyű döntés, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy a leadott spermából később megfogan egy gyerek.

A meddőséggel küzdő párok száma egyre nő, sok hazai klinikán így továbbra is külföldről behozott hímivarsejteket használnak, csakhogy ez kiszolgáltatottá teszi a rendszert: 2015-ben ugyanis az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) egy génhibás dán minta miatt megtiltotta a teljes külföldi behozatalt, illetve a már itthon lévő külföldi minták használatát. A krízis következményeit máig érezni, a meddőségi szakma szerint ez a hatóságok pánikreakciója mellett a hazai donorok hiánya miatt lett ilyen súlyos.

Az elsőfokú bíróság ugyan 2016-ban eltörölte az OTH tiltó határozatát, a Kúria azonban csak 2018-ban hozott jogerős döntést, és csak ezután kezdhették el az intézetek szervezni a külföldi behozatalt. A Kúria 2018-as döntéséről az IVF központokat senki sem tájékoztatta hivatalosan, ám a legnagyobb problémát mégis a rendkívül kevés magyar donor okozza. A KRIO adatai szerint idén május 1. és július 14. között 598 fiatalember regisztrált donornak a honlapjukon, de a tájékoztató elolvasása után csak 98-an jelezték, hogy az első vizsgálatokra is elmennének. Egy részükkel nem sikerült újra felvenni a kapcsolatot, vagy hiába egyeztettek időpontot spermaanalízisre, nem jelentek meg. Ha mégis megjelentek, akkor a leadott minta minőségével volt probléma. Így az 598-ból jelenleg mindössze nyolc fiatalember kivizsgálása van előrehaladott állapotban és négy továbbié kezdődhetett meg.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink