hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem szűrnek már Devecserben

A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben; a vizsgálataik eredményéről január közepére összefoglaló jelentést készítenek – tudta meg az MTI.

Nagy Zoltán az intézmény eddigi vezetője  elmondta a hírügynökségnek, hogy 2010. december 15-től több ezer megelőző szűrővizsgálatot végeztek el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely lakóin kívül Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny lakosain. Hozzátette: az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat. Tavaly augusztus óta az addig megvizsgált lakosok egészségi állapotát vizsgálták újra, azaz kontrollvizsgálatokat is végeztek.

A Miskei utcai központban a többi között laboratóriumi, általános felnőtt- és gyermekorvosi vizsgálatokat, tüdőszűrést, tüdőgyógyászati vizsgálatokat végeztek, továbbá a centrumban szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti, nőgyógyászati szakrendelés is működött. A rendelőkben folyamatosan figyelemmel kísérték az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát, a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel biztosították az ellátást.

Kezdetben fél évre tervezték az intézmény működését, majd a lakosság megnyugtatására azt meghosszabbították.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink