hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Száradás: jön a mérgező por a vörösiszapból

Két-háromszor nagyobb a porszennyezés Devecseren mint az egészségügyi határérték - állítja a város polgármestere. A katasztrófavédelem főigazgatója viszont azt mondja, hogy csak Kolontáron mértek határérték feletti porszennyezést.

Az emberek már panaszkodnak, hogy kapar a torkuk és csípi a szemüket a por.

Már kötelező a védőmaszk és a védőszemüveg is. A napsütéses időben már szárad ki az iszap. Por lesz belőle és a levegőbe kerülve belélegezve ártalmas az egészségre: irritációt és légzési nehézséget is okozhat, hosszú távon pedig tüdőrákot. Ezért kell locsolni az utakat, köztereket. Csakhogy a devecseri polgármester szerint nem tudnak mindent locsolni. Szerinte a szennyezettség meghaladhatja a felső határ két-háromszorosát is.

Mást mond a katasztrófavédelmi főigazgató, szerinte csak Kolontárom mértek határértéket meghaladó értéket, de ott már nincs civil lakosság. Azt mondják: folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét, és locsolnak, és hogy dolgoznak a megoldáson. Vannak olyan anyagok, amellyekkel közömbösíteni lehet a nehézfémeket is tartalmazó iszapot. A szakemberek azon dolgoznak, hogy kitalálják: mi legyen ez az anyag.

(forrás: tv2)
hirdetés

Könyveink