hirdetés
2021. február. 27., szombat - Ákos, Bátor.

Nem megvesztegetés a hálapénz

Borbély Zoltán ügyvéd az ATV Start című műsorban elmondta, helyes, ha az etikai szabályok ezt tiltják, de a hozzátartozó megmentéséért érzett hálát nem lehet megtiltani.

Borbély Zoltán a Kúria egy 2015-ös megállapítására hivatkozott, amely szerint a megelégedés jeléül nyújtott önkéntes juttatás az egészségügyi szolgáltatásért nem minősül megvesztegetésnek. Szerinte egy hirtelen felindulásból elkövetett jogalkotás lenne az, ha kinyitnák azt a vitát, hogy adhat-e valaki hálája jeléül pénzt, ha például szerette életét megmentették.

A MOK javaslata az ügyvéd szerint a Btk. teljes ismerethiányáról szól, jogi kérdésekben pedig a jogászokat illett volna megkérdezni.

Az, hogy mindent büntetőjogi eszközökkel kellene megoldani, az egy súlyosan elhibázott kérdés – tette hozzá, ahogyan azt is: az, hogy az etikai szabályzatban nem támogatják a hálapénzt, helyes. Mint ahogyan az is, hogy az etikai szabályok ezt tiltják, és az is, hogy bizonyos doktorok ezt rangon alulinak tartják. Nem gondolja azonban, hogy ezt az egészségügyi bérfejlesztéssel kellene egy kalap alá venni, mert ezek büntetőjogi kérdések.

A szakember szerint elképzelhető radikális megoldás, de nem a büntetőjogban, mivel azt szerinte a végső esetben érdemes használni. Sokat segítene szerinte az oktatás-nevelés, a kultúra elterjedése vagy az, ha kiállnának az érintettek és azt mondanák: én nem fogadok el hálapénzt.

A teljes interjút az ATV közli.

(forrás: ATV)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink