hirdetés
2020. július. 10., péntek - Amália.
hirdetés

Nem kell engedély az egészségügyieknek

A szerb és az ukrán vendégmunkások engedély nélkül is vállalhatnak munkát, a kormány az egészségügybe is várja a munkaerőt, írja az MNO.

hirdetés

A nemzetgazdasági tárca Magyar Közlönyben is közzétett módosítása szerint a vendégmunkásokat június óta engedély nélkül lehet foglalkoztatni informatikusként, mérnökként vagy programozóként, az ukrán munkavállalók pedig szintén június óta vízummentesen jöhetnek Magyarországra, írja az MNO.

Zöld jelzést kaptak az ukrán és a szerb ápoló képzettségű munkavállalók is – utóbbi érthető enyhítés, tekintve, hogy a bérükkel és munkaterheikkel elégedetlen magyar ápolók százával hagyják el a szakmát.

A rendeletmódosítás nagyban megkönnyíti a harmadik országból érkező állampolgárok hazai munkavállalását, a munkáltatókra pedig kevesebb adminisztratív teher nehezedik. Mind a szerb, mind az ukrán állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak hazánk területén 90 napig, azonban ha ennél tovább kívánnak dolgozni, akkor tartózkodási engedélyt kell szerezniük.

A munkáltatók ugyanakkor kötelesek bejelenteni az engedélymentes foglalkoztatást a munkaügyi központnak legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszűnését pedig legkésőbb az azt követő napon.

 

(forrás: MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink