hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem mai ügy...

Van aki úgy csodálkozik rá az üres osztályokra, orvos-, és nővérhiányra, mintha ez nem évtizedes folyamat lenne, írja a Népszava.

A kórházi osztálybezárásokról megjelent hírek nyomán a Népszava véleménycikke arra emlékeztet, az általános szakemberhiány régóta ismert, ÁNTSZ másfél évvel ezelőtti belső vizsgálata is megmutatta, hogy Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás szakmai feltételeinek, a betegeknek több mint a fele olyan helyre kerül, ahol az ellátásához vagy az eszköz vagy a megfelelő szakember hiányzik. A kórházak több mint 70 százalékában nincs elegendő szakorvos, szakdolgozó. Az ágazati statisztikák azt is megmutatják, hogy két-három ezer orvos, és négy-öt ezer ápolónő biztosan hiányzik a betegágyak mellől.

A probléma elfedésére, hogy ez ne járjon mindenütt azonnali osztálybezárással, egy-egy orvos akár tucatnyi intézményben is szerepelhet a stáblistában. Például egy vidéki megyei kórháznak van olyan orvosa, aki ugyan ott van lajtsromban, de időnként a fővárosban van szakorvosi gyakorlaton, havonta két hetet pedig Angliában dolgozik. Azaz még a papíron betöltött álláshelyeken sincs mindig hadra fogható ember. A meghirdetett státuszokra általában néhány hónap, de olykor másfél év alatt találnak jelentkezőt.

Törvényszerű, hogy olykor elfogy az utolsó ember is. Nyáron amúgy sem ritka egy-egy üres kórterem látványa, hiszen ilyenkor hagyományosan kicsit szabadságra megy az egészségügy. Rendre átlagosan 15 százalékkal kevesebb beteget látnak el, és ez az időszak alkalmas arra is, hogy megcsinálják a szükséges felújításokat. Az pedig már nem az egészségügy baja, hanem a politika betegsége, hogy mindkét szempontból hajlamosak hisztérikusan értelmezni a jelenséget. Van aki úgy csodálkozik rá az üres osztályokra, orvos-, és nővérhiányra, mintha nem évtizedes folyamat lenne az egészségügy kiürítése: a pillanatnyilag hatalmon levők pedig kommunikációs háborút viselve igyekeznek elfedni és kisebbíteni a bajt.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink