hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Nem indult etikai eljárás a börtönbüntetésre ítélt sebész ellen

A Magyar Orvosi Kamarában mindeddig nem indult etikai eljárás a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt sebész ellen, tudta meg a Népszava.

Egyáltalán nem lesz etikai eljárás az ügyben, mert annak idején ezt senki nem kezdeményezte, és az ügy a hosszas bírósági eljárás miatt amúgy is elévült – olvasható a Népszavában. Hegedűs Zsolt, a kamara Etikai Kollégiumának elnöke a lapnak azt mondta, precedens értékű, a hazai joggyakorlatban szokatlan ítélet született, de más európai társadalmakban az a természetes, hogy az orvos nem fogad el hálapénzt. Ha mégis megteszi, elveszti a gyógyítás lehetőségét, amit ott egyetlen orvos sem kockáztat.

Az elnök szerint az ítélet üzenetértékű az orvostársadalom számára: mindenkinek a maga helyén etikai felelőssége megtenni mindent a hálapénz megszüntetéséért; ez egyébként a jelenlegi etikai kódexben is szerepel.

„Remélem, hogy ő volt az első és az utolsó is, aki kikényszerített hálapénz miatt börtönbüntetést kapott. A köztestületben most éppen egy olyan új rendszer alapjait tesszük le, ahol az ilyen cselekedetek csírájában el lesznek fojtva és nem engedik, hogy egy kolléga is erre az útra térjen” – fogalmazott a lapnak Hegedűs Zsolt.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink