hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Nem a szuperkórház lesz a befutó az Etele téren

Nem akadályozza a fővárosi kórházfejlesztéseket az Etele térre tervezett ideiglenes olimpiai sportcsarnok, a dél-budai centrum ugyanis nem feltétlenül épülhetne azon a területen, ahová a sportlétesítményt terveznék – tudta meg a Magyar Nemzet.

Alaposabban megvizsgálva a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésén elfogadott, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslatát, kiderül: az ideiglenes röplabdacsarnok a BKV Zrt. egyik területén kapna helyet, ahol tavaly decemberben nyílt meg egy P+R parkolóolvasható az mno.hu-n. A Gyergyótölgyes utca és a Somogyi út sarkán – a korábbi ideiglenes parkoló helyén – épült modern, beléptetőrendszerrel ellátott és kamerával megfigyelt, 247 férőhelyes P+R parkolót a mozgáskorlátozottak és a családosok is akadálymentesen használhatják. Ezen a területen azért is volna problémás a dél-budai centrumkórház megépítése, mert az új parkoló kialakítására EU-s forrásokat használtak fel, nem kevesebb mint 680 millió forintot, melynek jelentős részét vissza kellene fizetni, ha a területet más célokra akarnák használni.

A lap megtudta, több terület is kiesik abból a körből, ahol felépülhetne a centrumkórház, a BKK ugyanis további parkolókat tervez a környékre. Az M4-es metró kelenföldi végállomásánál négy helyszínen összesen 1500 férőhelyes P+R parkoló létesül: kettő az őrmezői, kettő az Etele téri oldalon – olvasható a BKK honlapján. Három parkoló már elkészült, a negyedik – a MÁV használaton kívüli vágányainak helyén, mintegy 500 férőhellyel – építési munkáira kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van. A cél az, hogy az utolsó parkoló építése is befejeződjön 2016 végéig.

Vagyis hiába bontanák le idővel az ideiglenes sportcsarnokot, a kórház felépítésére alkalmas terület a BKK-parkolók miatt jelentősen szűkül. Ráadásul egy Újbudára tervezett, hétszintes plázafejlesztéssel kapcsolatban kiderült, hogy nagy valószínűséggel a bevásárlóközpont az Etele téren épül majd meg.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink