hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Negyedik oltás: szakmai iránymutatást várnak az orvosok

Van, ahol beadják a 4. vakcinát a jelentkezőknek, de az orvosok többsége szakmai iránymutatásra vár az oltópontokon, írja a Népszava.

A regisztrációs oldalon még nem lehet az újabb dózisra jelentkezni, a közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket pedig a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem. A Népszavának az oltási akció egyik helyszínén azt mondták: a médiában történt bejelentés óta még nem kellett oltaniuk. Ott abban bíztak, hogy még csütörtök előtt megkapják az oltóorvosi döntést segítő szakmai útmutatást, ami eddig még nem érkezett meg.

Több alkalommal volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra – mondta a lapnak az egyik budapesti oltópont vezetője –, de elküldtük, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget.

Hozzátette: számtalan eldöntendő kérdés van, így például: mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy kettő azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?

– Az sem segíti a megoldást, hogy még nyomtatványt sem kaptunk a negyedik oltás igényléséhez, de a páciensek már jönnek. Múlt csütörtök óta egész nap égnek a vonalak egyfolytában kérdezik, hogy mit kaphatnak nálunk negyedikre – mesélte az orvos.

Hasonlóan nyilatkoztak egy nagy budai kórház oltópontjánál is, egyelőre ők is szakmai eljárásrendre vagy kezelőorvosi ajánlásra várnak. Az intézmény vezetője telefonon iránymutatást is kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

– Ma délelőtt körülbelül 100 nem fogadott hívásom volt, miközben másik 130 beteget személyesen is fogadtam – reagált egy főváros közeli község háziorvosa arra a kérdésre, hogy eddig hány páciensével konzultált a negyedik oltásról. Nála az influenzaszerű tünetesek és az omikron-gyanúsak töltik meg a rendelőt, majd amikor egyszer csak elfogytak a váróból, kezdi az otthonukban lábadozó koronavírusosak ellátását. – Ebbe egyszerűen nem fér bele az amúgy egészséges, de negyedik oltást kérőkkel a konzultáció, vagy szakmai ajánlás írogatása az oltópontoknak – mondta.

hirdetés

Könyveink