2024. április. 19., péntek - Emma.

Napi 10-12 ezer koronavírus-tesztre van kapacitás

Az akkreditált laboratóriumok maximum 12 ezer PCR-tesztet tudnak elvégezni naponta – erősítette meg a Napi.hu közérdekű adatigénylésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A tesztelés fontos szerepet játszhat a járvány elleni védekezésben, ha ugyanis időben kiszűrik a koronavírus-fertőzötteket, akkor gyorsabban el lehet őket különíteni, így kevesebb embernek adják át a vírust, azaz csökken a reprodukciós ráta.

A kormány régóta azzal védekezik, hogy mindenben, így a tesztelésben is az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait követik, ennek azonban ellentmond, hogy a WHO szerint akkor minősíthető elégségesnek a tesztelés, ha legfeljebb 5 százalék a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ehhez képest ez a szám folyamatosan 15 százalék körüli.

A hatósági ár bevezetésekor öbb magánlabor akkor azt tervezte, hogy felajánlja szabadkapacitásait az NNK-nak, mivel úgy tudták, hogy az állam többet fizet a laboroknak a hatóságilag elrendelt (a lakosság számára ingyenes) tesztekért, mint az államilag meghatározott maximum díj.

A Napi.hu közérdekű adatigénylésére Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a 19 500 forint erre a helyzetre is vonatkozik. A pletyka és a tévedés alapja az volt, hogy a PCR-teszteket nemcsak a koronavírus diagnosztizálására használják, például gyakran ellenőrzik vele a HPV, HIV, Chlamydia vagy éppen a Pneumonocystis carinii fertőzés jelenlétét a szervezetben. A különböző vizsgálatoknak eltérő ára van, az Egészségbiztosítási Alap terhére elvégezhető vizsgálatok alapján terjedt el, hogy az állam számára 22-27 ezer forintos ellentételezésért lehet tesztet végezni.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés