hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nagyban elemeznek

Az SAP és az IBM is hatalmas piacot lát az egészségügyi adatelemzésben, legyen az sportolók teljesítménye vagy röntgenfelvételek kiértékelése – írja az SG.hu.

Az IBM 25 éve szállít Wimbledonba IT-felszereléseket és a mérkőzéseket kiértékelő alkalmazásokat. Ők nem készítenek külön sportszoftvereket, hanem különböző módon konfigurálják a meglévő programjaikat – emlékeztet a lap.

Az adatelemzés nem csak a sportolókat, hanem a betegeket is segíti, Watson nevű szuperszámítógépüket a kórházakban is bevetik. Egymilliárd dollárért felvásárolták a Merge Healthcare nevű céget, amely az egészségügyi képek feldolgozásához és kezeléséhez kínál platformot. A technológiát az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 7500 egészségügyi intézmény használja. Az IBM a Watson már meglévő képelemző képességeit integrálná a Merge Healthcare rendszerébe, amelyet többek között a radiológia, a kardiológia és a szemgyógyászat területén alkalmaznak.
A képelemző funkció bevonásával a Watson például segíthet az orvosoknak a röntgen- és MR-felvételek elemzésében, egyúttal gondoskodhat arról, hogy a képeket más anyagokkal vagy laborértékekkel is össze lehessen hasonlítani.

A Watson Health Cloud szövetséghez áprilisban csatlakozott az Apple mellett a Johnson & Johnson és a Medtronic is. Az előbbi gyógyszereket, az utóbbi pedig egészségügyi eszközöket készít. A szervezet keretében nem csupán archiválnák és minden arra jogosult személy számára hozzáférhetővé tennék a betegek egészségügyi adatait, hanem az orvosok és a kutatók lehetőséget kapnának arra is, hogy azokat az IBM adatbányász és elemző technikáinak a segítségével kiértékelhessék – olvasható az sg.hu-n.

(forrás: sg.hu)
hirdetés

Könyveink