hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Müller Cecília: Megpróbálhatjuk értékelni a járvány hozadékát is

A járvány alatt 9500 életet lehetett megmenteni a különböző vakcinákkal – mondta az országos tiszti főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Müller Cecília beszélt az újabb pandémia kialakulásának a veszélyéről, az aktuális oltási sorrendről és arról is, hogy kinek érdemes most maszkot hordania.

Megjósolni nem tudjuk, hogy mikor üti fel esetleg egy újabb világjárvány, de vannak olyan kórokozók, amelyeknek pandémiás potenciáljuk van. Ehhez az kell, hogy a vírus gyorsan és jelentősen változzon. Ez történt a Covid esetében is – mondta az országos tisztifőorvos. 

A virológusok folyamatosan kórokozókat gyűjtenek, és azt a lehetőséget, valószínűséget keresik, hogy mely kórokozókra kellene figyelni. Emiatt folyamatos készenléti figyelőrendszert működtet a Nemzeti Népegészségügyi Központ is, szekvenálással figyeli a vírusok örökítőanyagát, hogy időben kiderüljön, a változások eredményezhetnek-e veszélyes kórokozókat. A veszély bárhonnan leselkedhet az emberiségre, mert ezek a változások a szakember szerint akármikor, akárhol bekövetkezhetnek, csupán azt feltételezik, hogy a környezeti változások ezeket jelentősen befolyásolhatják.

A világjárványt okozó koronavírus keletkezését még mindig nem sikerült tisztázni, Müller Cecília szerint a WHO, az Egészségügyi Világszervezet nem tudott teljes körűen tájékozódni a kínai Vuhanban, és ezért a kérdés nem lett lezárva. „A virológusok szerint nem kell összeesküvés-elméletre gondolni, mert benne volt a koronavírusban ez a potenciál, és természetesen úton is létrejöhetett a SARS-CoV2” – mondta.

A tiszti főorvos szerint rengeteg tapasztalatot hozott a járvány. „Látjuk a sebezhetőségeinket. Alázatra tanított ez a pandémia, mindig van új és újabb kihívás előttünk. Sok olyan tudományos kutatás és eredmény született, ami másképp nem jött volna létre” – jelentette ki, és hozzátette, „ha el tudjuk engedi a sok veszteséget, akkor megpróbálhatjuk a hozadékát is értékelni”.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink