2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.

Müller Cecília: Magyarország oltónemzet

Magyarország oltónemzet, rövid időn belül kétmillióan lesznek azok, akik megkapták már legalább az első védőoltást a koronavírus ellen, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília úgy fogalmazott: "van remény arra, hogy megállítsuk a harmadik hullám felfelé ívelő szakaszát ilyen nagyszámú oltakozó mellett". Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok Magyarországra, a napokban sokan kapják meg a második oltást amellett, hogy elkezdik a pedagógusok, és folytatják az idősek oltását is. Hangsúlyozta: az oltási rendszer megalapozott, oltóanyagért elmennek a "világ minden sarkába".

Kiemelte, a járványügyi adatok még mindig kedvezőtlenek. Mint mondta, ugyan csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma (4609), de "ez az adat ne tévesszen meg senkit", hiszen egy nap alatt jelentősen, 262-vel nőtt a kórházban ápolt betegek száma, akik így most 12 553-an vannak: folyamatos, tendenciózus emelkedést látunk. Az aktív fertőzöttek száma 222 334, és 274-en haltak meg a koronavírus fertőzés valamilyen szövődményében egy nap alatt. Az új vírusvariánsok sokkal fertőzőképesebbek, sokkal súlyosabb megbetegedést okoznak. Az is látható, hogy a fiatalokat sem kíméli a brit variáns, egészséges fiatalok kerülnek súlyos állapotban kórházba.

Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy, "felelősek vagyunk egymásért, a saját egészségünkért, a családunk, közösségünk egészségéért is".

A szakember említést tett a mintavételekről is, ezek száma elérte a 4 576 398-at. Megerősítette: mindenkinél, akinél a háziorvos azt megrendeli, megtörténik a mintavétel, továbbra is dolgoznak a mentőszolgálat munkatársai, a mintavételi pontok és a népegészségügyi központ által üzemeltetett szűrőbuszok is. Fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön a pozitivitás, hogy a lehető leghamarabb el lehessen különíteni a fertőzött személyt.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy hétfőn 81 600 adag Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezek a háziorvosokhoz kerülnek első és második körös oltásra. Kedden megérkezett a Pfizer újabb szállítmánya 168 480 adag oltóanyaggal, ezek egy részével a pedagógusok oltása kezdődhet el. Szintén kedd éjjelre várják az orosz Szputnyik V 250 ezer első adagos vakcináját. Emlékeztetett: hétfőn egy korábbi, 250 ezer adagos Szputnyik V-szállítmányt szabadítottak fel, így ez a mennyiség csütörtökön és pénteken már a kórházi oltópontokon lesz.

Az országos tisztifőorvos megismételte: aki oltást szeretne, regisztrálnia kell az erre létrehozott internetes felületen. Ezen kívül továbbra is fontos a kontaktusok számának csökkentése, ha valakinek nincs halaszthatatlan elintézni valója, akkor maradjon otthon, ne menjen közösségbe. A vásárlásokat tervezetten és gyorsan kell lebonyolítani, és be kell tartani a járványügyi és higiéniai előírásokat.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beoltanak egy idős nőt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 29-én.MTI/Vajda János
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beoltanak egy idős nőt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 29-én.MTI/Vajda János

Szintén regisztrálnia kell az oltásra a várandósoknak és a szoptatós kismamáknak is. A regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki felméri az oltás kockázatát, majd ha nincs ellenjavallat, gondoskodik arról, hogy valamelyik oltópont fogadja a kismamát.

Az országos tisztifőorvos továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozva hozzátette: a fegyelmezettség rendkívül fontos ezekben a napokban, hiszen így van remény arra, hogy megállítsuk a koronavírus-járvány harmadik, felfelé ívelő szakaszát. Azt javasolta: akinek favipiravirt kell szednie, kérje meg egyik családtagját a gyógyszer kiváltására, fertőzöttként ne menjen a patikába. Ha nincs ilyen családtag vagy más segítő, az önkormányzathoz ilyen esetekben is lehet fordulni. Müller Cecília egyben megköszönte a gyógyszerészek, gyógyszerészi asszisztensek és a gyógyszer-nagykereskedők munkáját.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a pedagógusoknak nem kell tartania attól, hogy az iskolák április 19-ei tervezett nyitására még nem lesznek teljesen védettek, hiszen már egy oltás is nyújt egyfajta védettséget a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen. Beszélt arról is, hogy mentőt érdemes hívni akkor, ha valaki több napja lázas, szívverésében rendellenességet tapasztal, légszomj gyötri, nehézlégzése van.

György István: ezekben az órákban lépi át a beoltottak száma a kétmilliót

Ezekben az órákban lépi át a kétmilliót a beoltottak száma, a magyar lakosságnak már több mint húsz százalékát beoltották, messze az uniós átlag fölött vagyunk, amely csak 10,6 százalék, közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a sajtótájékoztatón.

György István elmondta, várhatóan április 1-jén, 2-án és 3-án oltják be azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat, akik március 24-éig regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára. Hozzátette, ezek a pedagógusok már kedden megkaphatják az sms-t az oltás várható időpontjáról és helyszínéről, amely a regisztráció során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont lesz. Három napon át 101 kórházban 426 oltóponton várják majd a pedagógusokat reggel hét és este hét óra között, akiket a mai napon érkezett Pfizer vakcina-szállítmányból oltanak be. Hozzáfűzte, ebből is látszik, "mennyire kicentizett a vakcinagazdálkodás, nem tudunk előhúzni a kalapból és nem létező raktárakból vakcinákat". György István arra kérte a pedagógusokat, hogy az oltásra pontosan érkezzenek, és ha tehetik, vigyék magukkal a kitöltött nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu oldalról tudnak letölteni.

Hozzátette, ha valaki már megkapta az oltást, nincs tennivalója. Ha az oltásra megadott időpontban vagy helyszínen nem tud megjelenni, illetve az elmúlt három hónapban volt már koronavírusos, akkor sincs teendője, az oltást később fogja megkapni.

A pedagógusok második ütemben történő oltását a húsvét utáni héten, április 8. és 10. között tervezik; erre hétfő éjfélig lehetett regisztrálni. Abban a körben az óvodai, az általános iskolai és a gimnáziumi pedagógusok mellett a bölcsődei alkalmazottakat és a szakképzésben dolgozókat is oltják majd.  György István kiemelte: mindenkit be fognak oltani, "aki hétfő éjfélig a regisztrációját érvényesen és eredményesen megtette".

Hangsúlyozta azt is, ezekben az órákban érjük el a kétmillió beoltottat, ami a magyar lakosság több mint húsz százalékát jelenti. Ezzel az átoltottsággal egyes nemzetközi kimutatások szerint az első, míg más kimutatás szerint a második helyen állunk az Európai Unióban. Hozzátette, hogy az uniós átoltottsági átlag 10,6 százalék.

György István elmondta azt is, hogy a heti oltásszámot az előző héten volt a legnagyobb, ami csaknem 540 ezer első és második oltást jelent. Annyi vakcina továbbra sincs az országba, hogy rövid idő alatt mindenkit be tudjunk oltani, aki kérte, szögezte le. Beszélt arról is, hogy az eddig regisztrált 3,7 millió emberből mintegy másfélmillió a hatvan év fölöttiek száma, és ennek a korcsoportnak a 78 százaléka már be van oltva.

György István jelezte: folytatódik a regisztrált idősek és a krónikus betegséggel élők oltása is, részben a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból, részben a frissen felszabadított Szputnyik-adagból. Két korábbi Szputnyik-szállítmányból csaknem 280 ezer adagot szállítanak ki első oltásra a kórházi oltópontokra, ahová a háziorvosok utalhatják be a regisztrált időseket és krónikus betegeket. Országos átlagban praxisonként 54 ember központi oltóhelyre történő beküldésére van lehetőségük a háziorvosoknak. Ezekre az oltásokra húsvét alatt is sor kerülhet, mert az oltópontok akkor is működnek.

A háziorvosoknak ezen felül a csütörtökön érkezett AstraZeneca-oltóanyagból 20 300 adagot adnak ki, amely 2 030 háziorvosnak jelent egy-egy ampulla beadható oltóanyagot, amellyel tíz-tíz embert tudnak beoltani. A hétfőn érkezett Moderna-vakcinából 68 400 adagot elsőkörös, 13 200 adagot második körös oltásra adnak ki a háziorvosoknak. A háziorvosok ezen a héten már beadják a második adagot is az egy hónapja a kínai Sinopharm vakcinával beoltott embereknek.

György István emlékeztetett, hogy a honvédségi oltóbuszok is munkába álltak már, az elmúlt három napban félezer regisztráltat oltottak be Nógrád megyei kistelepüléseken. Nagyon jók a tapasztalataink, az oltandók örömmel veszik, hogy a legkisebb településekre is eljut a vakcina, mondta.

Az oltási munkacsoport vezetőjeként megköszönte mindazok munkáját, akik az oltásban részt vesznek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés