hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Mire számíthatunk az egészségbiztosítási piacon?

Idén év elején megszűnt a munkáltató által fizetett egészségbiztosításoknak a minimálbér 30%-áig járó adókedvezménye. A Portfolio összeállítása.

A Portfolio a biztosítókat kérdezte arról, milyen következményekre számítanak az idei adóváltozások kapcsán.

Metlife

A kkv-szegmenst érintik legsúlyosabban ezek a változások, ott várhatóan minimum 20-30%-kal fog csökkenni az állományunk. A nagy vállalati szektorban nem számítunk ilyen erős visszaesésre a jelenlegi munkaerőpiaci trendek figyelembe vételével. A jelentős mennyiségi és minőségi munkaerőhiány következtében a munkáltatóknak minden eszközre szüksége van ahhoz, hogy megtartsa és bevonzza a munkavállalókat. Az elmúlt években ezért a munkavállalók pozíciója erősödött és számítanak mind az összeg-, mind a szolgáltatástfinanszírozó biztosítási termékekre, mint juttatásokra. Előnyöket látunk az összegbiztosítás javára, mivel a MABISZ kérésére készült PM-állásfoglalás alapján (lásd alább - a szerk.) kedvezőbb adókulccsal adózhat, szemben a szolgáltatásfinanszírozó termékekkel, melyek bérként adóznak az idei évtől.

Union

Úgy gondoljuk, hogy az egészségbiztosítási piac mindenképp növekedni fog, és az Union ebből egy még nagyobb szeletre pályázik - jelenleg a lehetőségeinket vizsgáljuk. Szerencsére a nagyvállalatok tényleg hisznek az egészségtudatos működésben, és az egészségbiztosításra hozzáadott értékként tekintenek. A partnereink számára tényleg fontos, hogy olyan csomagot tudjanak kínálni a munkavállalóiknak, ami megtartó erővel bír; tehát megyünk tovább.

Groupama

Optimisták vagyunk az egészségbiztosítási piacon fellelhető átalakulási tendenciák kapcsán. Úgy látjuk, hogy azok a cégek, melyek munkavállalói már korábban is - akár évek óta - rendelkeztek szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítással, ismerik és tudatosan használják az elérhető szolgáltatásokat, azok továbbra is fenn fogják tartani ezt a juttatási formát a munkavállalóik számára.

Azon cégek, akik különösen odafigyeltek a piaci környezet változásaira, már éltek a lehetőséggel és az idei évre szólóan még 2018 év végén megkötötték az egészségbiztosítási szerződésüket, kihasználva így az adózási előnyöket. Emellett azonban jelenleg is érkeznek folyamatosan az ajánlatkérések, így azt tapasztaljuk, hogy van igény az egészségbiztosításra.

Álláspontunk szerint abiztosítási piacot nem maga a cafeteria megszüntetése érinti, nagyobb hatással az adózási szabályok változása van. Úgy gondoljuk, hogy amennyiben egy átlagos, elfogadható adó mértékkel emelkedik csak a biztosítás költségvonzata, úgy tovább folytatódhat a növekedés.

Allianz

Véleményünk szerint a vállalkozások jó része olyan szolgáltatásnak tekinti az egészségbiztosítást, amely hozzáadott értéket teremt a munkavállalók számára, elősegítve azok megtartását. Az adózási kérdés valóban fontos, de csak egy szempont a sok közül.

Uniqa

Ez a kérdés nemcsak az egészségbiztosításokat, hanem az élet- és balesetbiztosításokat is érinti. Várhatóan a piac minimálisan szűkülni fog vagy legjobb esetben is stagnál, bár az is kérdés, hogy milyen egyéb gazdaságpolitikai döntések lesznek befolyással erre a piacra. Tapasztalataink szerint anagyobb vállalatok törekednek arra, hogy ezt a szolgáltatást továbbra is biztosítani tudják a munkavállalóik részére. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások esetében igaz ez a legfokozottabban, de az összegbiztosítások esetében is látjuk ezt a szándékot.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
hirdetés

Könyveink