hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

MESZK-kampány és díjak

Öt és fél hónapig tartó kampányt indított a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, hogy bemutassa a szakdolgozói hivatást.

Átfogó programok szervezésére van szükség az egészségügyben a hiányszakmák pótlására, illetve ki kell dolgozni egy olyan ösztöndíjrendszert, ami hosszútávon kiszámíthatóvá teszi a dolgozók helyzetét – emelte ki Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

„A program bizonyos elemei elindultak két évvel ezelőtt. A szakgimnáziumi rendszerben, OKJ-s ápolóképzési programokban, asszisztensi programokban már vannak ösztöndíjas hallgatók, de ennek a számát szeretnénk megháromszorozni, hiszen ehhez már állami forrásokra lehet számítani a közeljövőben. Szeretnénk, hogy az is kormányzati cél legyen, hogy jól képzett egészségügyi szakemberek tömegeit tudhassuk utánpótlásként magunk mellett”, hangsúlyozta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Ők Balogh Zoltán szerint az elkövetkezendő három-öt évben nyugdíjba vonuló generációt pótolnák. Az ágazat másik jelentős problémája a külföldre vándorlás: ez azt a korosztályt érinti, amelyik már kellő szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az elnök hozzátette: az elmúlt két évben elindult a bérfelzárkóztatási program, a szakdolgozói alapilletmények emelkedtek, ezt tovább kell folytatni.

„A negyedik fázissal, a következő emeléssel nem lehet 2019 novemberéig várni, hanem hasonlóan a 2018 január elsejével történő harmadik fázisos emeléshez, ezt is jövő év elején kellene megadni, annak érdekében, hogy lehessen látni az előremenetelt. Emellett további négy-hat éves programmal kell a megteremteni a felzárkóztatást, azért, hogy az átlagbéreknek legalább a 75%-át elérjük, mert akkor már nem fog annyi szakember azon gondolkodni, hogy elhagyja a pályát”, tette hozzá.

Balogh Zoltán úgy vélte: a legfontosabb az egészségügyben foglalkoztatottak megtartása, mert a nem megfelelő munkakörülmények és a túlterheltség könnyen más ágazatba taszítja a dolgozókat.

 

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink