hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Megterhelő orvosi költségek

A Portfolio szerint a magyarok közel 60%-a jónak tartja saját egészségét, ám látványos különbségek vannak az egyes jövedelmi rétegek között.

Hétfőn tette közzé a KSH az Egészségi állapot és egészségmagatartás, 2016-2017 című dokumentumot, amely az egészségre és gyermekek egészségére vonatkozó legfrissebb felmérés eredményeit mutatja be. A Portfolio szerint kiderül belőle például, hogy

  • A magyarok mennyire tartják magukat egészségesnek és ez hogyan viszonyul a többi európai ország adatához.
  • Mekkora a különbség a szubjektív egészségi állapot megítélésében az egyes jövedelmi kategóriák között.
  • Mennyire élnek egészséges életmódot a magyarok saját bevallásuk szerint.
  • Kinek mennyire megterhelő az egészségügyi ellátás finanszírozása.

A legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy 2016-17-ben egy magasabb, 59-60%-os szintet ért el az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya Magyarországon. Ez egy kisebb szinteltolódás a korábbi 55%-os szintekről. Európai összevetésben azonban még így is nagy lemaradásban van Magyarország.

A testtömegindex alapján a WHO iránymutatását felhasználva megállapítható, hogy a 15 év felettiek 40%-a tekinthető normál testsúlyúnak. Az ennél soványabbak aránya az 5%-ot sem éri el, ugyanakkor a lakosság több mint felének súlytöbblete van.Ez utóbbiak nagy része, a 16 éves és idősebbek bő harmada ugyan túlsúlyos, de nem elhízott.

2016-ban a 16 éves és idősebb lakosság háromnegyede egyszer sem, 18%-a egy-két alkalommal, és mindössze 7,1%-a járt többször is fogorvosi konzultáción vagy kezelésen. Mivel a fogorvosi ellátásokhoz való hozzáférés lehetőségei jók, a ritka konzultációk mögött az állhat, hogy a szakembert csak akkor keresik fel, amikor már szükséges a beavatkozás, és relatíve kevesek számára természetes az, hogy megelőzés céljából menjenek el rendszeresen kontrollra.

2010-2016 között javultak az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségei, különösen igaz ez a fogorvosi ellátásra. A lakosság 6,2%-a számolt be arról, hogy 2016-ban nem tudott igénybe venni olyan orvosi ellátást, amire szüksége lett volna, egytizedük anyagi okból nem jutott hozzá a szolgáltatáshoz. 2016-ban a lakosság 4,1%-ával fordult elő, hogy pénzhiány miatt nem tudta kiváltani a számára felírt gyógyszert.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink