hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Még idén dönthet a kormány a szakdolgozói béremelésről

A Népszava információi szerint a jövő heti utolsó kormányülésen születhet végleges döntés az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről.

Ha a kabinet jóváhagyja Takács Péter egészségügyi államtitkár javaslatát, mintegy 180-200 milliárd forintos forrásból két részletben 2023 és 2024 elején nőhet a bérük.

Az alap- és középfokú végzettségűeknek e két alkalommal együtt átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasol az erről szóló koncepció.

A lapnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke elmondta: a közelmúltban többször is egyeztettek Takács Péter államtitkárral a bérfejlesztésről, bíznak benne, hogy a januári, a korábban már jelzett 10 százalékos orvosi béremeléssel együtt megkapják szakdolgozók is a maguk első lépcsőjét. Enélkül ugyanis a szakdolgozók jelenlegi 27 százalékos béraránya 22 százalékra esne az orvosokéhoz képest. Balogh Zoltán hozzátette: most a jövő év elején legalább egy olyan léptékű emelésre, azaz minimum plusz 30 százalékra lenne szükségük, amellyel nemcsak megőrizheti az egészségügy más ágazatokkal szemben a versenyképességét, de még egy kis előnyt is szerezhet.

Az Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) néhány napja levélben kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől a konkrét béremelések mértékéről üteméről. Választ még nem kaptak.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink