hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Maradékelven jut fizetés a háziorvosnak

Egyenesebb és tisztességesebb lenne, ha azt mondanák, hogy nem tudnak pénzt adni a háziorvosoknak, mint a közvéleményben azt a hitet kelteni, hogy lám, megint plusz pénzhez jutnak a praxisok, hiszen nemrég kaptak eszköztámogatást és plusz egyhavi támogatást – idézi a Weborvos összeállítása többek között dr. Sebő Zsuzsanna házi gyermekorvost.

Tisztában vannak az ország helyzetével, mégis úgy vélik, hogy prioritásként kell kezelni az ágazat mielőbbi, reális igényeknek megfelelő finanszírozását, fogalmazott közleményében a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE), amely hiányolta, hogy képviselőiket nem hívták meg a bértárgyalásokra. Ez azt mutatja számukra, hogy a háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és munkatársaik finanszírozási helyzete nem került napirendre. Szinte a nyilatkozattal egy időben jelent meg a kormányzati oldalon a módosított indikátorrendszerről szóló tervezet, amely alkalmas lehet a házi gyermekorvosok bérének emelésére. A szakmabeliek ezt azonban másképp látják – derül ki a Weborvos összeállításából.

Az indikátorrendszerrel már bekerült a pénz a finanszírozásba, tehát ebből többletjuttatásra nem lehet számítani, ráadásul ez a forrás meglehetősen esetleges, ugyanis nem mindenki tudja teljesíteni az elvárásokat. Persze össze lehet hozni a bérfejlesztést és az indikátoros kifizetéseket, csak nem sok értelme van – mondta dr. Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) elnöke. 

Egyenesebb és tisztességesebb lenne, ha azt mondanák, hogy nem tudnak pénzt adni a háziorvosoknak, mint a közvéleményben azt a hitet kelteni, hogy lám, megint plusz pénzhez jutnak a praxisok, hiszen nemrég kaptak eszköztámogatást és plusz egyhavi támogatást – vélekedett dr. Sebő Zsuzsanna házi gyermekorvos. 

A házi gyermekorvosnak és egyáltalán, a vállalkozó háziorvosnak nincs fizetése, ezért ne beszéljünk fizetésről, hiszen minden orvos vállalkozásban végzi a munkáját – fogalmazott dr. Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke, orvos szakközgazdász. – Tehát a praxisokat kellene finanszírozni végre a ténylegesen elvégzett munka szerint, azaz emelni kellene a ma is 2003-as szinten álló kártyapénzt. Ha a finanszírozási szerződésekben folyamatosan tudják változtatni a feltétételeket, még kötelező feladatokat adni, akkor fizessék a plusz teljesítményünket. A házi gyermekorvosok például nem jutnak plusz forráshoz a betegek TAJ-ellenőrzéséből: számukra egy alkalommal fizet az OEP, utána már nem, a felnőtteknél viszont minden orvos-beteg találkozáskor.

Az indikátorrendszerben az 1300 házi gyermekorvosból háromszáz semmit nem kapott, éppen azok, akik a leginkább rászorultak volna.

Sándor Judit
a szerző cikkei

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink