hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Magyar falu programmal az egészségért

Orvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre fordítható, 11 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírással folytatódik a Magyar falu program, jelentette be Kásler Miklós miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: a kormány célja az alapellátás átalakítása. Ennek fontos eleme a kistelepüléseken lévő családi orvosi praxisok fejlesztése, amihez a most kiírt pályázatok is hozzájárulnak. Szolgálati lakások építésére 5 milliárd forint, orvosi rendelők felújítására 4 milliárd forint, orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyar falu programban.

Hozzátette, jelentős probléma a kistelepüléseken a háziorvoshiány, mert a többi között nem megfelelő az infrastruktúra. A kormány célja, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők is olyan ellátáshoz juthassanak, mint a nagyobb településeken élők. A miniszter közölte: a szolgálatilakás-programban 5 milliárd forintos keretet biztosítanak az önkormányzatoknak, a lakásban az orvos a szolgálati ideje alatt ingyen lakhat. Támogatják azokat a pályázatokat, amelyek esetében a lakáshoz kapcsolódóan orvosi rendelőt is kialakítanak.

Az orvosi rendelők felújítására, bővítésére, újak építésére 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Felújításra, bővítésre legfeljebb 30 millió forint, új, többcélú intézmény megvalósítására (ahol a háziorvosi rendelő mellett gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői ellátást is biztosítanak) 125 millió forint a maximális támogatás. A bútorok beszerzésére legfeljebb 8 millió forint fordítható. Kásler Miklós elmondta: az orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyar falu programban, a maximális támogatási összeg projektenként 5 millió forint.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program célja, hogy megállítsák a kistelepülések fokozott népességelvándorlását, és ezt komplex módon tegyék, ezért nem egy-egy célterületet fejlesztenek. Megjegyezte: a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre 75 milliárd forint áll rendelkezésre. Tájékoztatása szerint a most kiírt pályázatok nyomán 100-130 háziorvosi rendelő újulhat meg, és 600-700 település lehet a kedvezményezettje az orvosieszköz-beszerzési programnak.

A kiírások megjelentek, a pályázatokat április 26-ától május 27-éig lehet benyújtani, s azokat a tervek szerint 60 nap alatt elbírálják. A pályázatokkal kapcsolatos információkat a kormány hivatalos honlapján, a www.kormany.hu-n teszik közzé.

A Magyar falu program keretében 150 milliárd forintból támogatják az ötezer lakos alatti települések fejlesztését. Összesen 2887 magyarországi település lehet kedvezményezettje a programnak; a tervek szerint 50 milliárd forintot fordítanak 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, legalább 25 milliárd forintot a falusi csokra (családi otthonteremtési kedvezményre) és 75 milliárd forintot a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink