hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Maguk se tudják, mit nyelnek

Az idén várhatóan emelkedik a kábítószer miatt kórházba kerülők száma az előző évekhez viszonyítva - mondta Zacher Gábor toxikológus egy hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője hozzátette: az idén 2200-ra tehető a kábítószer miatt kórházba kerülők száma, ami emelkedés a tavalyi mintegy 2000-hez és a tavalyelőtti 1800-hoz képest.

A legnagyobb veszélynek azt nevezte, hogy nem tudható a szerek összetétele, az eddigi vizsgálatok pedig azt igazolják, hogy hiába mondja azt a fogyasztó, hogy csak egyféle tablettát fogyasztott, valójában 3-4, vagy akár 5-6-féle anyag mutatható ki a laborvizsgálatban. Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt hetekben olyan vadonatúj szerek jelentek meg, amelyeket még csak Japánban sikerült kimutatni.

A főorvos úgy vélte, a kilencvenes években még sokkal nagyobb volt a szerhasználati biztonság, ma már a szakemberek is az internetről, különböző, a fogyasztók által használt fórumokról és portálokról tájékozódnak arról, hogy milyen hatást váltanak ki az új anyagok. Bizonyítást nyert az is, hogy az összetételben egy pici módosítás is teljesen más hatást eredményez - tette hozzá.

Csákó Ibolya az  Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztályának munkatársa ugyanott arra figyelmeztetett a korábbinál több halálos mérgezés kapcsán, hogy a fogyasztók nem gondolnak arra, hogy az adott dózis hatása csak később érezteti a hatását, ezért még egy tablettát bevesznek, így a vélt hatásos dózis egyben halálos is lehet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy senki ne hagyja őrizetlenül a poharát a szórakozóhelyeken, mert az utóbbi hetekben több ember italába is szintetikus kábítószert kevertek. Ha pedig őrizetlenül hagyta, inkább kérjen egy másikat - mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink