hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Külföldi kezelés az államosított meddőségi centrumok helyett

A magyar kormány megnehezíti a nők hozzáférését a mesterséges megtermékenyítéshez – idézi a Szabad Európa Rádió riportját a Hírklikk.

A magánklinikákat megszüntették – amit azzal indokoltak, hogy hozzáférhetőbbé akarják tenni a kezelést –, azonban ez az érintetteknek csak két alternatívát hagy: a közkórházakat, ahol ingyenes a kezelés, de nagyon sokáig kell várni, vagy a költséges külföldi kezelést.

A Szabad Európa Rádió honlapján megjelent cikk felidézi, hogyan vette át, vásárolta meg, vagy késztette bezárásra a magyar kormány az ezzel korábban foglalkozó magánintézeteket. Számos mesterséges megtermékenyítéssel szülő anyuka beszámolóját ismerteti egyebek között a közkórházban szerzett tapasztalataikról, és adatokkal alátámasztva ismerteti a magyar egészségügy általános állapotát.

A Magyarországon működő nyolc Kaáli-intézetet – ahol 2017-ig 25 ezer gyerek született – 2019-ben megvásárolta a kormány, ám sem az árat, sem az eladás okát nem hozták soha nyilvánosságra. Aztán a kormány 2021-ben 2022. június 30-i hatállyal megtiltotta az ilyen kezeléseket a magánintézmények számára, megvásárolt további két budapesti klinikát, a maradék kettő pedig bezárt. A szerző megkereste az utóbbi intézményeket kérdéseivel, de választ nem kapott – írja a cikket szemlézve a Hírklikk.

Észak-Szlovákiában az ilyen intézményekben, ahol mintegy 1200 euróba kerül a kezelés, már magyar anyanyelvű koordinátorokat alkalmaznak, annyira megnőtt a magyar páciensek száma. Egyikük elmondta: a magyarok főleg azok közül kerülnek ki, akik nem akarnak hosszan várni, és akik különféle okok, például a koruk miatt nem jogosultak a kezelésre Magyarországon. Emellett a nem heteroszexuális párok Magyarországon nem kaphatnak ilyen kezelést, csak a heteroszexuális párok és a termékeny koruk végéhez közeledő, egyedülálló nők jogosultak rá.

A kormány magánklinikákat megszüntető intézkedését sokan nem értik. Egy nőgyógyász elmondta: szeretné hinni, hogy tényleg az az ok, hogy több embernek hozzáférhetővé akarja tenni a kormány az eljárást, de valójában ezt nem látja. Nincs benne logika, mert a várólisták hosszúak, nincs minőségellenőrzés, és megszűnt a piaci verseny. „Egyszerűen nem látom, hogy ez az új rendszer mitől lehetne jobb” – mondta az illető.

hirdetés
hirdetés

Könyveink