hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A János kórházba kerülnek a bezárt meddőségi klinikákon tárolt embriók

Egy parlamenti írásbeli kérdésből végre kiderült, mi lesz a bezárásra ítélt két meddőségi magánklinikán lefagyasztott embriók sorsa, közli a hvg.hu.

Két hét múlva végleg bezár a két utolsó meddőségi magánklinika Magyarországon. Bár – a törvény adta lehetőséget kihasználva – mind a Reprosys Termékenységi Központ, mind pedig a Versys Clinics felajánlotta magát megvételre az államnak, a kormány ezt elutasította, így az intézetek működési engedélye június 30-án hatályát veszti, írja a lap, emlékeztetve: a döntésről ugyan május elején értesítették a két érintett klinikát, de azt egyik helyen sem tudták, mi lesz a náluk tárolt több száz lefagyasztott embrióval. Az akkori Emmi-miniszter ugyanis a tavaly szeptemberi, törvényben megszabott határidőre nem jelölte ki azt a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatót, amely átveszi azokat.

A fagyasztott embriók sorsa végül egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, melyet Vajda Zoltán szocialista képviselő tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek, mert az új kormányzati struktúrában hozzá tartozik a családpolitika. A válasz végül mégis az egészségügyért felelős Belügyminisztériumból érkezett, Rétvári Bence parlamenti államtitkártól.

Rétvári válaszában emlékeztetett arra is, hogy a két bezárásra ítélt klinikán tárolt ivarsejteket és embriókat oly módon kell átadni a kijelölt átvevő szolgáltató részére, hogy mindkét félnek maradéktalanul biztosítania kell a későbbi egészséges magzati fejlődés feltételeit a tárolásra vonatkozó szakmai szabályok betartásával.

A Reprosysban és a Versysben a tárolt ivarsejteket és embriókat az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és szakrendelő számára kell átadni. Arról, hogy erről mikor értesítették a párokat, és van-e arra lehetőségük a leendő szülőknek, hogy innen egy általuk választott másik intézménybe szállítsák át az embriókat, a parlamenti válaszból nem derült ki.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink