hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Központosított egészségügyi közbeszerzések

Fogyóeszközökről, gépekről és létesítményüzemeltetési szolgáltatásokról is csak központilag lehetne dönteni, írja az Mfor.

Folyamatban van az egészségügy átalakítása, ennek részeként az eszközbeszerzések eddigi metódusán is változtatna a kormány. Az Mfor szerint napirenden van például a központosított közbeszerzés vizsgálata is.

Lapunk most olyan információ birtokába jutott, amelyből kiderül, hogy milyen tárgyi eszközök kerülhetnének fel erre a listára, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy ebbe az irányba tereli az az egészségügy eszközpótlását.

A lista alapján a jövőben központosítás alá ezek a tételek kerülnének:

A fogyóeszközök közül

a tisztító hatású eszközfertőtlenítő szerek

a röntgen-kontrasztanyagok

a kötésrögzítő kötszerek

a műtéti kötszerek

a primer sebfedők

az orvosi kesztyűk

az infúziós és transzfúziós szerelékek

az intravénás kanülök

az egyszerhasználatos fecskendők

az egyszerhasználatos injekciós tűk

a zárt vérvételi rendszerek.

Továbbá a gépek és berendezések, valamint a kórházak részére egyes létesítményüzemeltetési szolgáltatások beszerzése is ezen a csatornán történhetne.

Végső soron a kórházaknak szükséges eszközök tágabb körét, valamint tevékenységét fedné le a központosított közbeszerzés, azon túl is, ami jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központon keresztül történik (de amely alól különleges esetekben felmentést ad az idevágó jogszabály, az intézményekre bízva a beszerzést).

Arról a lap szerint még nincs döntés, hogy mely szervezet végezze a közbeszerzést, de a logikusnak az tűnik, hogy a már meglévő, erre a feladatra szakosodott szervre bízzák a feladatot, és ne újat hozzanak létre erre a célra.

(forrás: Mfor)

cimkék

hirdetés

Könyveink