hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Itt a recept a kórházak gazdálkodására

Az egészségügy gazdálkodása addig nem lesz fenntartható, amíg az intézmények költségvetési gazdálkodási formában működnek és finanszírozásuk nem lesz megoldott – mondta Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász az Állami Számvevőszék elnökének összegzésére reagált az InfoRádióban.

Az ÁSZ-elnök évértékelőjében az egészségügyet érintő ellenőrzések és elemzések következtetéseit összegezve úgy fogalmazott: „Látjuk a finanszírozási és a strukturális problémákat, ugyanakkor meggyőződésem, hogy az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, illetve az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra, illetve szakellátó intézményekre van szükség. Az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást megalapozó, törvényi előírásoknak megfelelő belső működtetés alapvetően nem pénzkérdés – húzta alá az elnök. – Az ÁSZ 2019-es elemzése is rámutatott, hogy az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása a jelenlegi formájában nem fenntartható, továbbá az ellátórendszer struktúrája is átalakításra szorul.”

Az egészségügyi közgazdász megfogalmazása szerint az egészségügyi szakma régóta követeli már, hogy a kormány kezdjen valamit az egészségüggyel, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan állapotokat eredményez a betegek ellátáshoz való hozzáférésében, valamint annak minőségében is. Sinkó Eszter éppen ezért maximálisan támogatandónak tartja „a számvevőszék felismerését, hogy az egészségügy finanszírozását végre valós költségeken alapulóan kell megtennie a kormánynak”, nem megfeledkezve a strukturális átalakításokról sem.

Sinkó Eszter meglátása szerint az egészségügyi intézmények nem tudják a számukra megszabott gazdálkodási rendet, pénzügyi feltételeket betartani, mivel ezek nem egyes intézményekre lettek szabva, hanem általános államháztartási finanszírozási hatálya alá tartozó intézmények, hasonlóan az oktatási- vagy szociális szférához. Az egészségügyben azonban teljesen más pénzügyi szabályoknak kellene érvényesülniük, és sokkal rugalmasabb feltételeket kellene teremteni, akár a beszerzések, közbeszerzések oldalán is, és hogyha ezek a feltételek megváltoznának, akkor az egyes intézmények sokkal jobban tudnának alkalmazkodni a meglévő szabályok irányába – vélekedett a szakértő.

Egyetértett azzal is, hogy nehezen átlátható módon gazdálkodnak, hangsúlyozva, hogy a pénzügyi szabályok viszont nem is kedveznek az egyes intézmények működési logikájának, ezért ő inkább a pénzügyi szabályok átírásán fáradozna és a számvevőszék elnökeként ezt jelezné a kormány számára.

A teljes információ hanganyaggal az InfoRádió honlapján

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink