hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Koronavírus: kihirdette a veszélyhelyzetet a kormány (Bővítve!)

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten. 15 nap után a parlament dönt a hosszabbításról.

Azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében – így vezette fel szerdai bejelentését Gulyás Gergely. A miniszter az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés miatt a kormány úgy döntött, hogy: rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendeltek el az ország teljes területére.

Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be az országba, kivéve a magyar állampolgárok, akik azonban egyből otthoni karanténba kerülnek. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni. Bejelentették továbbá, hogy a szlovén és az osztrák határokon is szigorítások lesznek, a vonatok és a buszok közlekedését leállítják. Ha a határokon valaki valótlan állít, honnan lépne be az országba, azt szankcionálják, de ellenőrizni is tudják, például cellainformációk alapján.  A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez a lehető leghamarabb megtörténik. Vonatok, buszok, repülők ezen országokból nem léphetnek be, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás, tette hozzá Gulyás Gergely, jelezve: teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is; ez legkésőbb éjfélig megtörténik.

Bejelentették: az egyetemeken intézménylátogatási tilalmat rendeltek el, itt csak távoktatás lehetséges. Az épületek bezárnak, ennek az oka a sok külföldi hallgató. A tárcavezető a kormány és az operatív törzs döntését ismertetve elmondta: mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. Kérdésre válaszolva elmondta: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket. Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző, hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, jegyezte meg a miniszter. A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják, ismertette a döntéseket a tárcavezető.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karatén-határozatra vonatkozó kötelezettséget megszegi.

A kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. A hvg.hu kérdésére Gulyás miniszter azt mondta, a bevásárlóközpontokra a fenti tiltás nem vonatkozik, de a színházakra, mozikra igen.

Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani. A döntések visszavonásig érvényesek, rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Kérdésre kitért rá: azoknak az esetében, aki az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, a külképviseletek feladata az igények összesítése, majd az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik.

Megjegyezte: az áruszállítást nem érintik az intézkedések.

Ugyancsak újságírói felvetésre Gulyás Gergely közölte: sokat tett az operatív törzs és a Belügyminisztérium, hogy a fertőzött diákok valamennyi kapcsolatát feltárja, ez nagyon sok munkát jelent. A vizsgálatok tekintetében közölte: van egy WHO-protokoll, ennek megfelelően végeztetik el a vizsgálatokat, ehhez a jelenlegi laborok elegendőnek tűnnek, de ma nem lehet megmondani hány laborvizsgálatra lesz szükség. Ha kell, lehet további lépéseket tenni a kapacitások bővítésére, magyarázta. Kitért rá: az arányosság követelménye fennáll, ha szükséges, például egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat vehet át a kormány.

A miniszter azt is tudatta, hogy az egyházakkal is egyeztetnek, kikérik a véleményüket a misék, istentiszteletek megrendezéséről. Közölte: ha az árak esetében visszaélést tapasztalnak, hatósági vizsgálatot indítanak.

A kormánytagok utazásáról elmondta: az európai diplomácia egyébként is visszafogottan fog működni. A miniszterek dönthetnek a saját utazásukról, miniszteri szinttől lefelé pedig csak miniszteri engedéllyel lehet külföldre utazni.

Az Országgyűlésre nem vonatkozik a százfős tilalom, mivel nem rendezvénynek, hanem alkotmányos intézménynek minősül, amely akár háborús veszély vagy háború esetén is ülésezik, mondta Gulyás Gergely.

Kérdésre közölte: a háziorvosok szerepében egyelőre nem szükséges a változtatás, védelmükre pedig kellő számú maszk biztosított. Elmondta: 60 ezer speciális védelmet biztosító maszk is rendelkezésre áll, amelyet az operatív törzs azon kórházi dolgozók számára biztosít, akik a fertőzött vagy fertőzésgyanús emberekkel foglalkoznak. Megjegyezte: Németország egyelőre nem exportálja a Magyarországról már vírus terjedésének kezdetekor megrendelt, és a hamburgi kikötőben álló 120 ezer speciális maszkot.

Az óvodák, bölcsődék önkormányzati fenntartásúak, így a helyhatóságok döntenek azok esetleges bezárásáról. A sok embert foglalkoztató cégeknek is azt ajánlják, hogy saját hatáskörben tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Azt azonban minden alapot nélkülöző kacsának minősítette a minisztert, hogy a nagyvárosokat lezárnák.

15 nap után a parlament dönt a hosszabbításról

Rendszeres kapcsolattartást ígért a parlamenti frakciókkal a koronavírus-járvány ügyében a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerda este a Parlamentben tartott megbeszélés után. Az egyeztetésen, amelyen tájékoztatást adtak a frakciók képviselőinek a kormány birtokában lévő információkról, minden parlamenti párt képviseltette magát.

Gulyás Gergely újságírók előtt úgy fogalmazott: a mostani válsághelyzetben még az ellenfelekkel is szükség van partneri viszony kialakítására, ezért rendszeres lesz a kapcsolattartás a frakciók képviselőivel. Ahhoz, hogy a kormány által meghirdetett veszélyhelyzet 15 napnál tovább maradjon hatályban, az Országgyűlés hozzájárulására is szükség lesz, ehhez is kérik a frakciók támogatását.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető közölte: a tervek szerint minden héten lesz egyeztetés; március 24-én kell döntenie az Országgyűlésnek, hogy – adott esetben a veszélyhelyzet meghosszabbítható legyen.

(forrás: hvg.hu, MTI)
hirdetés

Könyveink