hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Koronavírus: az állatorvosok előrébb járnak?

A laborreagenseket árusító cégek nem szállítanak magyarországi disztribútoraiknak, amíg meg nem kapják a lejárt esedékességű járandóságukat, írja a hvg.hu.

A koronavírus-járvány is igazolta az állami egészségügyi hálózat gyengeségét. Az első két fertőzött szerda esti bejelentéséig nem volt igazoltan fertőzött ember idehaza, és úgy tűnt, mintha nem is nagyon akarták volna megtalálni. Vagy nem voltak képesek erre. Az állatorvosok előrébb jártak, írja a hvg.hu.

Magyarországon az eddigi adatok szerint több mint 200 tesztet futtatott le a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Márpedig a pandémiás eljárásrend szerint minden, koronavírusra gyanús mintát kötelező ide megküldeni. Nem feltétlenül a gyanús esetek száma ilyen alacsony az országban.

Az Egyesült Királyságban például március 2-ig majdnem 14 ezer vizsgálatot végeztek el, és így találtak 54 fertőzöttet. A magyarországi laborokkal kapcsolatban lévő orvosok úgy tudják, hogy az NNK-ban rendesen halmozódnak a vizsgálandó minták.

Idehaza március 2-án még csak 137 tesztnél tartottak, ez azt jelenti, hogy miközben a briteknél minden ötezredik embernél ellenőrizték, hogy fertőzött-e, Magyarországon még 50 ezer emberre sem jutott egy vizsgálat.

A közelmúltban radikális létszámleépítésen átesett járványügyi hatóság nem győzi a már most megnövekedett munkamennyiséget. Más laborok is beszállhatnának, de presztízskérdést csináltak volna abból, hogy az NNK találhassa meg az első koronavírus-fertőzöttet. Másrészt az állami kórházak laborjaiban éppen napi tűzoltás folyik, köszönhetően a kormány által vezényelt „lealkudozásos” adósságrendezésnek. A laborreagenseket árusító cégek nem szállítanak magyarországi disztribútoraiknak, amíg meg nem kapják a lejárt esedékességű járandóságukat.

(forrás: hvg360)
hirdetés

Könyveink