hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Kórházigazgatóknak szervez képzést az ÁSZ

Az elmúlt években már ellenőrzött, központi költségvetési intézményként működő kórházak vezetőinek ajánlott a fel a képzést az ÁSZ.

Újabb és újabb területekre terjeszti etikus közpénzügyi vezetőképző programját az Állami Számvevőszék. 2019. november közepétől az elmúlt években már ellenőrzött, központi költségvetési intézményként működő kórházak vezetőinek ajánlotta fel az ÁSZ a képzési programba való bekapcsolódást. Az ÁSZ nemcsak képzéssel, hanem öntesztekkel is támogatja az ellenőrzött szervezeteket. Augusztus óta már kórházvezetők is tesztelhetik az intézményük működésének és gazdálkodásának szabályosságát.

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a „jó gyakorlatok" terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. E célt erősítette meg 2015-ben az Országgyűlés, amikor határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést.

Mintegy 120 vezető végezte el eddig az ÁSZ etikus vezetőképzését

Az országgyűlési határozat végrehajtása érdekében az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel együttműködve 2016. február 1-jével létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket. A képzési program célkitűzése az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása, a képzés kifejezetten a költségvetési intézmények és köztulajdonú gazdasági társaságok első számú vezetői számára készült, az ő munkájukat támogatja.

Az Állami Számvevőszék etikus vezetőképző programjait 2017-től eddig összesen mintegy 120 költségvetési intézmény, illetve köztulajdonú vállalat elsőszámú vezetője végezte el. Az eddigi összesen nyolc képzési programba múzeumigazgatók, szociális és gyermekvédelmi intézmények vezetői, egészségügyi szakrendelők vezetői, az országos nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő intézmények vezetői, valamint állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetői kapcsolódhattak be. A korábbi szemináriumokról ide kattintva tájékozódhat részletesen.

2019 novemberétől kórházi vezetőknek indul etikus közpénzügyi vezetőképzés

Az Állami Számvevőszék törekszik arra, hogy folyamatosan szélesítse tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységét, ezért az ellenőrzött szervezetek támogatása érdekében újabb és újabb területekre terjeszti ki etikus közpénzügyi vezetőképző programját. 2019. november közepétől az elmúlt években már ellenőrzött központi költségvetési intézményként működő kórházak vezetőinek ajánlotta fel az ÁSZ a képzési programba való bekapcsolódást.

A vezetőképzés november 14-én – hagyományos módon – egy szakmai szemináriummal indul, majd az intézmények első számú vezetői részére szervezett képzés interaktív elemeket is tartalmazó modulokkal folytatódik. A képzésbe önkéntesen bekapcsolódó résztvevők ezután öt héten keresztül távoktatás keretében mélyíthetik el tudásukat, vezetői ismereteiket, majd a megszerzett tudásról záró megbeszélés keretében számolnak be. A képzés célja az ellenőrzött szervezetek vezetőinek a támogatása.

Öntesztekkel is támogatja az ÁSZ az ellenőrzötteket

A törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenysége keretében az ÁSZ nemcsak vezetőképzéssel, hanem folyamatosan aktualizált öntesztekkel is támogatja az ellenőrzött szervezeteket. A www.asz.hu/ontesztek oldalon elérhető öntesztek már több célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetői) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

2019 augusztusától kórházigazgatók, szociális-, oktatási- és kulturális intézmények vezetői is tesztelhetik az általuk vezetett szervezetek szabályszerű működését és gazdálkodását. Az Állami Számvevőszék a központi költségvetési alrendszer vezetőinek is készített öntesztet. Az ÁSZ honlapján 2019. augusztus 5-től elérhető kérdéssor kitöltésével mintegy 700 központi költségvetési intézmény – közte több mint 100 kórház – vezetője kaphat pontos képet az általa vezetett szervezet működésének szabályozottságáról, belső kontrollrendszere állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségéről, illetve a jövőre vonatkozóan elősegíthető ezeknek a területeknek a javítása.

Az ÁSZ célja az ellenőrzött szervezetek támogatása és a vezetői ismeretek fejlesztése

Az Állami Számvevőszék stratégiai célja az ellenőrzött szervezetek aktív támogatása, az ellenőrzési tapasztalatok, illetve „jó gyakorlatok" széleskörű megosztása, a jól irányított állam támogatása. Ennek érdekében a Számvevőszék a jövőben újabb közpénzügyi területekre és intézménycsoportokra terjeszti ki etikus vezetőképző programjait, valamint folyamatosan bővíti és aktualizálja a honlapján elérhető öntesztjeit.

hirdetés

Könyveink