2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Költségtérítés ellenében is tesztelnek az SE laborjai

Az IgG vizsgálatot is magában foglaló PCR-tesztelés ára 24 órás leletközléssel 37 990 forint, hozott mintából a Rutin PCR-teszt 26 990 forint.

Augusztus 1-től jelentősen változnak a koronavírus miatt bevezetett szabályok: azoknak, akik az országos tisztifőorvos által az aktuális járványügyi adatok alapján kockázatosnak ítélt sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza Magyarországra, maguknak kell gondoskodniuk az ún. PCR-szűrésről, ha mentesülni szeretnének az automatikus, kéthetes házi karantén alól. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumként a Semmelweis Egyetem az egyik olyan fővárosi intézmény, ahol biztosítani kell a költségtérítéses vizsgálat feltételeit. Ugyanakkor a Családbarát Egyetem program részeként a Semmelweis Egyetem diákjainak és munkavállalóinak, valamint a vele egy háztartásban élő hozzátartozójának továbbra is ingyenes a szűrés. Szintén nem kell fizetniük az egyetem közfinanszírozásban kezelt fekvőbetegeinek és azoknak, akik közfinanszírozott műtéti beavatkozás előtt állnak. A költségtérítés alól mentesülnek azok, akik szoros kontaktusban kerültek olyan személlyel, akinek COVID-19 fertőzését igazolták vagy gyanús esetnek minősül; illetve azok, akiknek típusos vagy nem típusos tünetei felvetik a COVID-19 fertőzés gyanúját.

A közlemény megjelenésekor hatályban lévő szabályozás szerint az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális adatai alapján három veszélyességi kategóriába sorolja a világ országait. Zöld színnel jelölik azokat, melyek nem jelentenek veszélyt, ezért korlátozás nélkül lehet oda utazni és onnan hazatérni. Sárga szín jelzi a kevésbé súlyos, piros pedig a súlyos fertőzöttségű országokat – ezek a kockázatosnak ítélt úticélok. Azok számára, akik ilyen helyről érkeznek akkor is kéthetes karantén vár, ha egészségesek és tünetmentesek – ez csak a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül elvégzett két negatív PCR-teszttel váltható ki. A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat.

A Semmelweis Egyetem szűrőpontjain előzetes bejelentkezéssel és költségtérítés ellenében bárkinek lehetősége van részt venni a koronavírus-szűrésen. Ilyen lehet az, amikor valaki utazás miatti karantén kiváltására kér PCR vizsgálatot, de sem tünete, sem ismert kontakt eseménye nincs és nem is a Semmelweis Egyetem polgára vagy közvetlen hozzátartozója. Költségtérítéses a vizsgálat azok számára is, akik nem közfinanszírozott, hanem magán egészségügyi ellátáshoz kapcsolódóan kérik a vizsgálatot. Az egyetem ugyanakkor csak azokat tudja fogadni, akik előzetesen, rendelési időben bejelentkeznek és a kijelölt időpontra pontosan érkeznek. A rutin PCR-teszt ára mintavétellel és 24 órás leletközléssel, 3 nyelven (magyar, angol, német) 31 990 Ft. A lelet 24 órán belül felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, ahonnan ügyfélkapun keresztül érhető el, vagy a háziorvos által kérhető le. A vérvételt is magában foglaló Abott IgG szerológiai vizsgálat – mely azt mutatja meg, átesett-e valaki a fertőzésen – 11 990 Ft-ba kerül. 17 990 Ft-os felár ellenében (korlátozott számban) egyénre szabott gyorsított vizsgálat is kérhető. Az IgG vizsgálatot is magában foglaló PCR-tesztelés ára 24 órás leletközléssel 37 990 Ft. Lehetőség van Rutin PCR-teszt elvégzésére hozott mintából is – azonban csak arra kiképzett egészségügyi dolgozó által levett, szabályosan tárolt és szállított mintát fogadunk be, orvos által aláírt és bélyegző lenyomattal hitelesített beutaló kíséretében. A vizsgálat ára ebben az esetben 26 990 Ft.

Az egyetemen működő szűrőpontok és azok elérhetőségei a következők:

Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
Időpontegyeztetés: 061/459-1500/55450
Rendelési idő: munkanapokon 11:00 – 12:00

Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Időpontegyeztetés: 061/458-6812,6817; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Rendelési idő: munkanapokon 15:00 – 17:00

Semmelweis Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
Időpontegyeztetés: 0620/825-9600
Rendelési idő: munkanapokon 8:00-11:00

Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika
Időpontegyeztetés: 0620/666-3220
Rendelési idő: munkanapokon 10:00 – 11:00

Szűrővizsgálatra időpontot kizárólag rendelési időben lehet igényelni!

A Családbarát Egyetem koncepció részeként a Semmelweis Egyetem saját munkatársainak továbbra is ingyenesen biztosítja a vizsgálatot, melyet a munkáltató a Klinikai Központnál kezdeményezhet.

A Semmelweis Egyetemen a járvány kezdetétől fogva szüntelenül zajlanak a koronavírus-szűrések. Az NNK által kijelölt laboratóriumként folyamatos a tüneteket mutató betegek, valamint a fertőzöttekkel szoros kontaktban állók egyes csoportjainak vizsgálata, az NNK eljárásrendje szerint. Az intézmény szentinel (őrszem) feladat ellátásához kapcsolódó vizsgálatok a továbbiakban is folytatódnak. Az egyetem vezetésével, a négy hazai orvosképző részvételével megvalósuló H-UNCOVER országos koronavírus szűrővizsgálat keretein belül májusban több mint 10 ezer embert teszteltek le, mindezt a tervek szerint ősszel megismétlik.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés